Četiri mladića i djevojka iz BiH na području Austrije izvela 67 provala i pljački

... i krađu robe i dragocjenosti u vrijednosti od 383.000 eura! Dio ukradene robe iz Austrije završio je i na tržištu BiH.

Osumnjičeni lopovi, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama'', dolaze iz Zenice, a kako se saznaje, radi se o četiri muškarca i djevojci.

Vođa organizirane skupine kradljivaca bio je dvadesetosmogodišnji Zeničanin kojem je nakon uhićenja određen istražni pritvor, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

Osumnjičeni su starosti između 22 i 28 godina, a Austrijom su harali od listopada prošle godine do kraja siječnja ove godine. Sve pljačke izvršene su na gotovo identičan način.

Pratili bi vlasnike kad idu iz kuće, a zatim bi kroz prozore provaljivali u unutrašnjost i vršili premetačine.

Austrijska policija priopćila je da su tijekom provala osumnjičeni pričinili materijalnu štetu na objektima u iznosu koji prelazi 140.000 eura.

Kako pišu austrijski mediji osumnjičeni su "radili" isključivo u razdoblju između 15 i 19 sati.

"Birali su mete koje se nalaze u raštrkanim naseljima, daleko od gradskih središta, i obično su to bile obiteljske kuće u ruralnim naseljima. U većini slučajeva prilaz je bio zaklonjen živom ogradom koja je zaklanjala pogled ka ulaznim vratima", stoji u navodima austrijskih medija.

U policiji ističu da je uhićena djevojka imala ulogu vozača dok su muškarci provaljivali u domaćinstva koja su prethodno detaljno snimali.

Bandi je policija u trag ušla nakon što su istražitelji otkrili razrađenu shemu po kojoj je radila.

Pomoću materijalnih dokaza do kojih su istražitelji došli, banda iz BiH je krajem siječnja ove godine uhićena u iznajmljenom stanu u Grazu. Istragom je utvrđeno da je stan bio iznajmljen na ime osumnjičene djevojke.

Daljnjom istragom policija je otkrila i drugi stan, u koji su osumnjičeni skladištili ukradenu robu i dragocjenosti iz opljačkanih stanova.

Iz kuća su krali novac, nakit, mobilne telefone, računala i druge skupocjene predmete. Poslije provale djevojka bi pljačkaše prevozila u skrovište u Grazu.

Ukradeni nakit potom su prodavali prodavaonicama i zlatarima u Grazu, dok su ukradene telefone i računala preko drugih pomagača slali u BiH i tu ih prodavali.