Busovača: Djelatnicima pošte oteto 100.000 za isplatu mirovina

Razbojništvo je izvršeno ispred zgrade pošte, a napadači su prema neslužbenim informacijama oteli oko 105.000 KM. Jedan od zaštitara ispred zgrade pošte zadobio je lakše ozljede nakon što ga je jedan od razbojnika udario drškom pištolja po glavi.

Razbojnici su s područja Busovače pobjegli u automobilu "ford escort" karavan (A-90-K-813), kojim su se dovezli do Lašvanske petlje na teritoriju općine Zenica, gdje se križaju putevi M-17 i M-5, odnosno pravci Zenica - Sarajevo i magistrala ka Busovači i dalje Travniku. Inače, jučer je trebala početi isplata mirovina za veljaču u pošti u Katićima, što su razbojnici, očito, znali i iskoristili za pripremu napada.

Nakon informacije iz susjedne županije da je u Katićima počinjeno razbojništvo, MUP ZDŽ alarmirao je svoje patrole pa je pronađeno zapaljeno vozilo koje su koristili razbojnici. Na očevid su potom stigli krim-inspektori MUP-a ZDŽ i MUP-a Srednjobosanske županije.

Zamjensko vozilo

Policija, kako je i očekivano, o tragovima nađenim u istrazi ne daje informacije. Ipak, vidljivo je bilo da je vozilo kojim su bježali potpuno uništeno, a time i tragovi i eventualni otisci.

Očigledno je da su razbojnici imali zamjensko vozilo na Lašvanskoj petlji, a s obzirom na odabir same lokacije, htjeli su zavarati trag o svom daljnjem kretanju. Policija i istražitelji za sada ne raspolažu podacima u kojem su se pravcu dalje uputili, odnosno jesu li bijeg nastavili prema Zenici, Kaknju i Sarajevu ili su se možda vratili ka Busovači.