Brutalno ubojstvo UDBE: Devetogodišnju djevojčicu izboli 50 puta

UDBA, ubojstvo

U noći s 18. na 19. srpnja 1977. Dragiša Kašiković ubijen je u Chicagu u uredu jedne srpske emigrantske organizacije. Bio je to brutalni zločin, četrdesetčetverogodišnji Kašiković izboden je više od šezdeset puta. UDBA je često koristila pištolje za smaknuća, a ponekad su preferirali izravnije, a zapravo stereotipno balkanske, metode ubijanja.

Anti-jugoslavenski aktivist i srpski nacionalist Kašiković emigrirao je u SAD i bio je uključen u SOPO (Srpski oslobodilački pokret Otadžbina), srpsku terorističku skupinu koja je htjela srušiti Titov režim, piše ugledni analitičar John R. Schindler. Mnoge SOPO-ove operacije, gdje nitko nije pokazao puno profesionalnosti, postale su gotovo komično loše provedene.

U jednoj od “spektakularnijih” operacija 1979. godine pripadnici SOPO-a oteli su zrakoplov American Airlinesa Boeing 727 iz New Yorka u zračnoj luci LaGuardia s namjerom da ga zabiju u sjedište Komunističke partije u Beogradu. Srećom, ovaj sablasni prethodnik napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna nikad se nije ostvario, pogotovo zato što je 727 imao nekoliko tisuća milja premali domet da bi doletio u Jugoslaviju.

U SOPO su također duboko prodrli agenti UDBA-a, kao i praktički sve jugoslavenske emigrantske skupine koje su se protivile Titovom režimu. Sredinom sedamdesetih Kašiković je bio istaknuti novinar u srpskoj zajednici u Sjedinjenim Državama, poznat po svojim izraženim antikomunističkim stavovima.

Kašikovićev krug emigrantskih prijatelja na području Chicaga uključivao je nekoliko ljudi koji su bili blisko povezani sa jugoslavenskim konzulatom u Chicagu, gdje je boravilo nekoliko časnika UDBA-a navodno zaduženih za praćenje “neprijateljske emigracije”.

Aktivisti poput Kašikovića znali su da ih nadgledaju i da bi mogli biti na meti ubojica, a paranoja je duboko prožela jugoslavensku dijasporu širom svijeta, budući da su ubijene desetine emigranata sedamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogim zemljama, u gotovo uvijek neriješenim ubojstvima koja su obično nosila Udbin potpis.

Tragično, kada je UDBA u ljeto 1977. godine uhvatila Dragišu Kašikovića, on nije bio sam. Ivanka Milošević, devetogodišnja kći Kašikovićeve dugogodišnje djevojke, bila je s njim i zajedno s njim je i ubijena. Mala Ivanka je izbodena više od pedeset puta, tijelo je bilo jedva prepoznatljivo od teških rana.

Lokalna zapanjena srpska zajednica imala je sumnjivca od samog otkrivenja ubojstva. Bogoje Panajotović, konobar koji se iselio iz Srbije i plivao u mutnim vodama radikalnih skupina dijaspore. Smatralo se da je Panajotović bio suradnik UDBA-a – što je bilo poprilično normalno među emigrantima – a njegovo je alibi u noći ubojstava bio sumnjiv.

Ipak, policajci u Chicagu, suočeni s vrlo složenom situacijom ispunjenom imigrantima koji su često govorili lošim engleskim o urotama, atentatima i lukavim tajnim policijskim operacijama, koji su izgledali previše bizarni da bi bili stvarni, nisu uspjeli razriješiti slučaj. Neki policajci iz Chicaga osjećali su da kao ih FBI zavlači i odugovlači s pružanjem informacija od samog početka.

Možda je to zato što je Panajotović, glavni osumnjičeni, također bio doušnik FBI-a. Panajotović je FBI-u davao informacija o SOPO-u, a neki povjerljivi izvori govore kako su bili uvjereni da je, u zamjenu, bio zaštićen. Ono što se dogodilo Bogoju Panajotoviću predmet je brojnih nagađanja. Dopušteno mu je da napusti Chicago i potpuno je nestao.

Neki kažu da je umro nasilnom smrću, kako je i živio, dok su neki srpski izvori bliski UDBA-e tvrdili da mu je FBI dao novi identitet i novi život na planinskom zapadu Sjedinjenih Države.

Brojni srpski izvori tvrde da je UDBA imala odličnu suradnju s američkim političkim vrhom. Sve je počelo davne 1973. godine sklapanjem dogovora o tajnoj suradnji dviju političkih policija, SDB sa jugoslovenske i DIE sa rumunjske strane. To je izvedeno po osobnom dogovoru predsjednika Josipa Broza Tita i Nicolaea Ceausescua na jahti „Podgorka“.

Slične dogovore o likvidacijama emigranata Tito je imao i s njemačkim i američkim liderima.

“U toku priprema za službeni posjet Josipa Broza američkom predsjedniku Jimmyju Carteru 1977. godine, njih dvojica su potpisali tajni dogovor o likvidaciji srpskih političkih emigranata u SAD. To je ujedno bio i politički nalog SDB da likvidira Dragišu Kašikovića. Svjedoci koje smo mi pronašli tvrde da je kao glavni osumnjičen Bogoja Panajotović, aktivista SNO i suradnik SDB. Ubojici su u ovom zločinu pomagali američki plaćenici iz podzemlja”, ustvrdili su za Novosti Bane Milošević i Milenija Perišić, autori filma o likvidaciji Dragiše Kašikovića, prenosi Express.hr.