FOTO  Bošnjaci napali srpske povratnike u Hercegovini i bježeći pred policijom odbacili nagaznu minu

Nakon dolaska SIPA-e i policije MUP-a HNŽ-a, napadači su bježali bacajući puške i oružje po šumskim putevima pokušavajući ga sakriti. Među zaplijenjenim oružjem je pronađena i nagazna mina. Postupajući po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer 22.05.2013.godine, izvršili su pretrese stanova, ostalih prostorija i pokretnih stvari na širem području Mostara. Navedene aktivnosti realizirane su uz asistenciju policijskih službenika MUP-a HNŽ.

Tom prilikom pronađena je i privremeno izuzeta veća količina vojnog naoružanja (puške, automatske puške, lovačke puške, streljivo različitog kalibra i druga vojna oprema) koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti izvršene su u cilju prikupljanja dokaza protiv osumnjičenih osoba za koje postoji osnovi sumnje da su izvršili krivično djelo 'Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti' iz člana 145.a Krivičnog zakona BiH.

Nad osumnjičenim osobama bit će izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će Tužiteljstvu BiH biti podnesen izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiteljima protiv tri osobe. Aktivnosti po ovom predmetu bit će nastavljene, o čemu će javnost biti naknadno informirana. navedeno je iz SIPA-e.

Tri osobe bošnjačke nacionalnosti koje je jučer u Mostaru privela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prijetile su povratnicima srpske nacionalnosti, saznaje Srna u ovoj agenciji. Pripadnici SIPA-e izuzeli su u pretresima na području Mostara veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme. Uhićene osobe su u pritvoru.