Bosna i Hercegovina čvorište šverca droge

... narkotika i organiziranog kriminala za 2012. godinu.

U dokumentu se navodi da glavna ruta prolazi kroz Bugarsku, Rumunjsku i Makedoniju, te Kosovo, a zatim kroz Crnu Goru, Srbiju i BiH, odakle preko Hrvatske i Slovenije odlazi na europsko tržište, piše nezavisne.com.

"Trgovina kanabisa je izuzetno zastupljena u istočnoj i centralnoj Europi, a biljka kanabica uglavnom dolazi iz Makedonije, Kosova, Crne Gore i južnog dijela BiH", stoji u izvješću u kojem se ističe da naš region ima značajnu ulogu u sanbdijevanju europskog tržišta kanabisom.

Kanabis, navodi se u izvješću, uglavnom švercuju organizirane kriminalne skupine preko Crne Gore i BiH.

Kada je riječ o kokainu, on se iz istočne Europe prebacuje u Crnu Goru i Albaniju, odakle se transportuje na Kosovo, a zatim u Srbiju, prije nego što dođe do BiH i potom do zapadnoeuropskog tržišta.

"Što se tiče trgovine narkoticima, u BiH je tijekom protekle godine učinjeno vrlo malo i ova zemlja i dalje ostaje tranzitni koridor za međunarodnu trgovinu narkoticima", navodi se u ovom izvješću.

Stoji i da organizirane kriminalne skupine i dalje nastavljaju da operiraju kroz teritoriju BiH. Potrošnja narkotika u našoj zemlji, kako se navodi, relativno je niska, ukoliko se uporedi sa ostalim europskim zemljama.

"BiH je u ranoj fazi borbe protiv trgovine narkoticima", stoji u izvješću, te se dodaje da broj narkomana u BiH, posebno među mladima, raste.

Juri Fedotov, generalni direktor Ureda UN-a za borbu protiv narkotika i organiziranog kriminala, ukazuje da je Balkan i dalje glavni put za šverc droge. On kaže da je oko 60 tona heorina, vrijednog oko 13 milijardi dolara, dospjelo preko "balkanske rute" u zapadnu i centralnu Europu.

"Problem narkotika i kriminala na Balkanu nije prošlost, već je i dalje sadašnjost", upozorava Fedotov.

Iz policije, međutim, ističu da su zaplijenili značajne količine droge, a nisu izostala ni uhićenja dilera.

Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, ističe da je prošle godine otkriveno i oduzeto oko 35,5 kilograma marihuane.

"Među otkrivenim i oduzetim narkoticima su i 263 stabljike marihuane, 16 sjemenki marihuane, 414 komada bromazepama, 406 komada diazepama, 50 komada heptanona, te 599 ostalih narko-analgetika", kaže Dujkovićeva.

Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, naglašava da su, sa kolegama iz regiona, učestvovali u više međunarodnih akcija koje su bile usmjerene protiv osoba koja su se bavila neovlašetenom proizvodnjom i prometom narkotika.

"Razbijene su desetine organiziranih kriminalnih skupina", kaže Šoja.

Ruta šverca droge:

1. Bugarska
2. Rumunjska
3. Makedonija
4. Kosovo
5. Crna Gora
6. Srbija
7. BiH
8. Hrvatska
9. Slovenija