Bivši gradonačelnik Mostara osumnjičen za pronevjeru

...različitim malverzacijama i korupcijskim radnjama, na krajnje protuzakonit način, pronevjerio i stekao više od 18.000.000 KM.

Na taj način Prskalo, koji je bio i nekadašnji gradonačelnik Mostara, odveo je 2003. godine "Parkove" Mostar u stečaj, a njegovu imovinu prodao u bescjenje čime je počinio više krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala.

Prijava je podnesena i protiv pravnice Milke Muse, glavnog županijskog tužitelja Nijaza Mehmedbašića i više nepoznatih osoba iz Računovodstva ovog poduzeća.

Prskalo je vlastitim posredovanjem prodao ili utjecao da se prodaju Konjusi kod Avijatičarskog mosta, Bare kod Biskupove glavice, te još neki kapital "Parkova" Mostar čija se vrijednost prije rata procjenjivala na više od 200 milijuna maraka, a nakon rata na polovinu tog iznosa.

Dokumentacija u ovom poduzeću namjerno je uništavana kako bi se prikrio kriminal, a prijave koje su predate ranije županijskom tužitelju Nijazu Mehmedbašiću jednostavno su nestajale, pa istraga o ovom slučaju nikada nije ni pokrenuta zbog korupcije u pravosudnom sustavu.

Osim ovoga, Ivica Prskalo je u nekoliko navrata, a o čemu postoje i službene zabilješke, preko granice BiH i Hrvatske prenosio novac u putničkim koferima u čemu je i uhvaćen, ali nije dalje procesuiran.

Rezultat ovog kriminala je kompleks zgrada u Mostaru tzv. Bogodolka koja je nikla u samom središtu grada, a porijeklo financiranja izgradnje nikada nije utvrđeno.

monet.ba