Bender sproveden u zatvor u Remetinec na 4,5 godina 'robije'

...te time potvrdio presudu kolega iz FBiH kojom je Bender osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, u četvrtak ujutro policija je Benderu u Zagrebu stavila lisice na ruke i sprovela ga iza „bedema" Remetinečkog zatvora, piše slobodna dalmacija.

Bender živi u Zagrebu od srpnja 2006. godine gdje je pobjegao dva dana nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio visinu dosuđene kazne, pa je spas potražio u institutu dvojnog državljanstva.

Presudu je krajem 2008. potvrdio i tamošnji Ustavni sud, a nadu o izbjegavanju kazne Benderu je 'poremetio' lanjski Izmijenjeni sporazum o međunarodnom izvršenju sudskih odluku prema kojem pravomoćno osuđeni ne moraju dati svoj pristanak već nakon cjelokupne procedure se smještaju u kaznionicu u zemlji gdje su potražili utočište.

Time je Bender prvi hrvatski državljanin koji, temeljem potpisanog sporazuma između RH i BiH, zatvorsku kaznu na koju je osuđen u susjednoj državi služi iza hrvatskih zatvorskih rešetaka.

Bender je, podsjetimo, okaljao obraz kao ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje Federacije BiH u svibnju 2001. godine kada je protuzakonito prodao mostarski hotel 'Ero' tvrtki 'Tuh-Invest', čiji je ravnatelj bio Mario Boras. I Boras je zbog te transakcije, obavljene bez suglasnosti tijela MIO, također osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci.

Kad je naš Vrhovni sud potvrdio presudu, Benderov odvjetnik Zvonimir Hodak ustvrdio je da je riječ o političkoj odluci, no ovoga puta, za davanje izjava, bio je nedostupan.