FOTO/VIDEO  Avion koji je pao kod Metkovića bio je kućne izrade; poginuli su vlasnik i inženjerka aeronautike

avion, pad aviona, komin
U zrakoplovu su se nalazile dvije osobe, muškarac i žena, koje su smrtno stradale. Kako neslužbeno doznajemo, poginuli su piloti Stipe Vlahović - Pače iz Komina i 24-godišnja inženjerka aeronautike Matea Bebić iz Metkovića.

Policija osigurava mjesto događaja, a o svemu je obaviještena Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova u čijoj nadležnosti je istraživanje ove zrakoplovne nesreće i čiji su djelatnici izašli na očevid. Kobni let odvio se u zrakoplovu samogradnji, čiji let nije bio najavljen Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Zrakoplov je pao u nasade narančina, u blizini brda Kozjak.

Ruta kojom je zrakoplov letio u trenutku nesreće pilotu Stipi Vlahoviću bila je dobro poznata. Stipe Vlahović - Pače bio je strastveni ljubitelj zrakoplova, a kobni jutrošnji let odvio se u ultralakom zrakoplovu koji, kako neslužbeno doznajemo, nije hidroavion kako su izvijestili pojedini mediji.

Inače, hidroavionom, odnosno amfibijom tipa „avid air" koji se spominje u medijima Stipe Vlahović - Pače je često letio. Riječ je o amfibiji koju pokreće motor rotax od 65 KS, a može se spustiti ili uzletjeti sa zemlje i vode. Dolet joj je 600 kilometara, a brzina zavisi od broja putnika i vjetra, te iznosi između 60 i 90 milja. Težak je 300 kilograma, raspon krila, koja se mogu sklopiti, je 11 m, a dužina 6,5 metara. Uzleti nakon pedesetak metara i leti do 300 metara visine.

Prije osam godina tim zrakoplovom Stipe Vlahović Pače letio je primjerice iz Komina u Trpanj gdje je sletio u porat što je tada, 2004. godine, zabilježio dopisnik Slobodne Dalmacije Josip Ferri.
- Prije ovog zrakoplova imao sam letjelicu „avid flyer", koja nije imala kotače. Nakon prometne nesreće i teže ozljede prodao sam ga. Prošle godine kupio sam ovaj zrakoplov, a letjeti sam naučio u avioklubu Vrabac u Vinkovcima. - kazao je tada Stipe Vlahović - Pače.

Izvor: dubrovnikpress.hr