Ana je nakon dvije godine izgubila bitku s karcinomom, Marina sebi oduzela život

Kristina Ćurković, otac, Mate Ćurković, Pero Vučić, vuprom, smrt, denis vegar, Čapljina, smrt, in memoriam, Dragan Nikolić - Pepa, glas koncila, Član uredništva, Don Živko Kustić, samoubojstvo, nogometaš, blagdan svi sveti, religija, dr. Dragan Čović, Dragan Čović, HDZ BiH, ivan vekić, Osijek, smrt, ante paradžik, samoubojstvo, Mislav Paradžik, Niko Lovrić - Sidi , Mostar, Pero Nikolić, in memoriam, HVO, Novo Lola Stjepanović, smrt, dr. Dragan Čović, smrt, majka, Jozo Radanović, in memoriam, prof. dr. sc. Vjekoslav Šimunović , in memoriam, Ljubuški, samoubojstvo, Željko Smolek, pčela, ubod, smrt, Grude, dan žalosti, Veso Vegar, ANTE-Tonćo PEHAR, in memoriam, Kristina Batinić , transplatacija bubrega, bolest, Mostar, teška prometna nesreća, teška prometna nesreća, Mostar, pokop, Mostar, ispraćaj, Ljubuški, samoubojstvo,  Ante Baćak, brigadir HVO-a , dr.sc. Đuro Maričić, Mostar, komemoracija, tragedija, Hercegovina, Vitez, šok, Rajko janjanin, smrt, bebe, doktor, pog

Srednja škola "Travnik" Nova Bila zavijena je u crno. Dvije učenice ove škole preminule su isti dan. Naime, učenica četvrtog razreda medicinske škole Marina S. u srijedu je tragično preminula, oduzimajući život sama sebi. Kako su za portal NovaBila.info rekli iz Srednje škole "Travnik" Nova Bila, učenica u školu nije dolazila od četvrtka, 15. studenoga, a da bi u srijedu bili zatečeni ovom žalosnom informacijom.

Poznanici kažu kako je riječ o veseloj i komunikativnoj djevojci te su u nevjerici zbog ovog nemilog događaja. Isti dan preminula je i učenica trećeg razreda ove škole koja je dvije godine bolovala od karcinoma.

Riječ je o Ani Kesten, djevojci o kojoj je prošle godine pisao portal Klix.ba. Naime, Ani je u siječnju 2017. dijagnosticiran sarkom, rak kostiju. Odmah nakon dijagnoze došla je u Roditeljsku kuću u Sarajevo s majkom Ivkom gdje je boravila tijekom liječenja.
Anina majka Ivka prilikom razgovora s novinarima u prosincu prošle godine prisjetila se trenutka kad je saznala da joj kći ima rak i kaže da kad čovjek u jednoj rečenici čuje tu riječ i ime svog djeteta pomisli da je sam na svijetu i da nitko nema istu sudbinu. Mnogo su joj, rekla je, pomogli ukućani i osoblje Roditeljske kuće da prihvati kćerinu bolest i bude ta koja će joj pomoći u liječenju te biti podrška u teškim danima. Kaže da su u ovoj kući svi jedna velika obitelj koja dijeli i tugu i sreću. Ana je u ovoj kući boravila jako dugo, budući da je zbog težine bolesti stalno trebala biti u blizini bolnice. Prije godinu dana za medije je rekla da joj je druženje s djecom s kojom dijeli iste probleme mnogo pomoglo da se pomiri s činjenicom da boluje od ove opake bolesti, ali i da na takav način lakše podnosi sve nuspojave koje izaziva kemoterapija. Kad je saznala da boluje od raka, već je bio metastazirao, što je otežavalo liječenje.

"Veoma je teško saznati da imaš rak, ali vremenom ojačaš. To se dogodilo i meni, smatram da sam sad jaka i da imam snage da se borim dalje. Naravno, u tome mi je mnogo pomogla i moja obitelj, ali i prelijepa atmosfera koja vlada u Roditeljskoj kući", kazala je u prosincu prošle godine ova hrabra djevojčica.

 

U trenutku kad su novinari razgovarali s djevojkom, koja do zadnjeg dana nije gubila nadu u ozdravljenje, čekala je na transplantaciju vlastitih matičnih ćelija. Anino liječenje nakon Sarajeva nastavilo se u Zagrebu. Nažalost, bolest je bila jača od njezine želje za životom te se Anin život prerano ugasio. Vijest o ovom tragičnom događaju pogodila je Travnik, Anino rodno mjesto, ali i cijelu središnju Bosnu. Svi su je poznavali kao hrabru i veselu djevojku koja nije gubila nadu. Sve do posljednjeg trenutka nije odustajala i, uz podršku roditelja, sestara i liječnika, borila se za svaki novi dan. Rodbina i prijatelji su neutješni, kao i učenici Srednje škole Travnik Nova Bila. Iako se nastava odvijala po uobičajenom redoslijedu hodnici ove škole jučer su bili neobično tihi, učenici ii profesori u nevjerici su se prisjećali prerano preminulih učenica Ane i Marine. Svi oni za obje preminule djevojke imaju samo riječi hvale. Inače, u Srednjoj školi Travnik u Novoj Biloj nastavu pohađa oko 550 učenika raspoređenih u 16 odjeljenja, a u školi je zaposleno oko 45 radnika. Škola radi prema hrvatskom nastavnom planu i programu.