Amerikanka otkrila mrežu prostitucije u BiH: Javne kuće zamaskirane u restorane

Kako prenosi list "Independent", prošlog tjedna je nakon predstavljanja knjige "Zviždač" ("Whistleblower") u SAD nekadašnja policajka Ujedinjenih nacija optužila članove "DynCorpa" da su trgovali maloljetnicama i kupovali oružje od strane srpske mafije, nakon čega je dobila otkaz.

"Kada je izrazila svoje sumnje nadređenima, odmah je dobila otkaz i neke kolege su je upozorile da joj je život u opasnosti. Kada se vratila u SAD tužila je 'DynCorp' za nepravedni otkaz", rekao je njen bivši kolega, ne želeći otkriti svoje ime.

List navodi da je hrabra policajka, radeći kao istražitelj Ujedinjenih nacija za ljudska prava, kada je otkrila povezanost mirovnjaka i radnika američke kompanije "DynCorp" u ovim prljavim poslovima "riskirala svoju karijeru i život u otkrivanju mreže prostitucije i trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata".

Sve je počelo, kako svjedoči nekadašnja istražiteljka UN-a, kada je u njenu policijsku stanicu u američkoj državi Nebraska stigao flajer kompanije "DynCorp" u kojem se pozivaju dobrovoljci da učestvuju u mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini.
"Kathryn je u to doba prolazila kroz tešku obiteljsku traumu zbog razvoda i shvatila je da joj treba promjena. 'DynCorp' je privatna kompanija koja sprovodi određene vojne projekte za američku vladu i nudili su joj dva puta veću plaću ukoliko ode u misiju u BiH", navodi list.

Ova kompanija je jedna od najvećih kompanija kojima američka vlada plaća milijarde dolara za treniranje policajaca u Afganistanu i Iraku. Nakon njenog pristanka konačno se i našla u Sarajevu, gdje je radila u, kako navodi "Independent", "gotovo fantastičnoj situaciji sa policajcima koji su dolazili iz 45 zemalja svijeta".

"Neki od njih su dolazili iz nerazvijenih zemalja i nisu znali kako koristiti računar ili voziti auto. Nismo samo podučavali lokalnu policiju, već smo učili i neke kolege kako da pišu izvješća i voze džipove", sjeća se ona. Nakon kraćeg vremena, kad je navikla na kulturne razlike, počela je obraćati pažnju na ozbiljnije stvari kao što je kriminal, brutalna silovanja i trgovina ljudima.

"Nisam bila svjesna problema trgovine ljudima prije nego što sam došla u misiju", izjavila je Bolkovac.

Njoj je, tijekom treninga kojeg su za njih organizirali predstavnici "DynCorpa" u SAD, postalo jasno da su ljudi iz njene grupe znali za iskorištavanje žena, od kojih su neke bile stare između 12 i 15 godina, te za prostituciju u BiH.
"To me je zaista šokiralo i nadala sam se da sam pogrešno razumjela, ali kada sam došla u misiju postalo je jasno da se ta aktivnost zaista dešava. Mnoge javne kuće su bile zamaskirane u vidu restorana ili plesnih klubova i mnoge od njih su posjećivali članovi misije", objašnjava Ketrin situaciju o kojoj je pisala u svojoj knjizi.

nezavisne novine