Alkohol ubija: Glavni uzrok smrti na cestama

...izvijestio je u petak Europski opservatorij za borbu s drogama i toksikomanijom (OEDT).

"Gotovo 30.000 ljudi gine svake godine u prometnim nesrećama na cestama EU-a, a alkohol, krivac za gotovo četvrtinu tih žrtava, i dalje je glavna supstanca koja ugrožava živote na europskim prometnicama", ističe OEDT sa sjedištem u Lisabonu.

Izvješće pod nazivom "Vožnja pod utjecajem droga, alkohola i lijekova" (engleska je kratica DRUID) je plod istraživanja koje se od 2006. do 2011. provodilo u 13 zemalja EU-a.

Tijekom istraživanja, pedesetak tisuća vozača podvrgnuto je slučajnim odabirom provjeri na 25 psihoaktivnih tvari, među kojima na nedopuštene droge, alkohol i tablete.

Alkohol je pronađen kod 3,5 posto vozača, nedopuštene droge kod 1,9 posto a lijekovi kod 1,4 posto. Istraživanje je pokazalo da se među nedopuštenim drogama najčešće koristi marihuana, zatim kokain i amfetamini. Što se tiče lijekova, najčešći su oni na bazi benzodiazepina, glavnog sastojka sedativa.

Autori izvješća su u devet zemalja od 2006. do 2010. posebno istraživali uzroke nesreća u kojima su vozači poginuli ili su teško ozlijeđeni.

Provjere provedene u tih devet zemalja pokazale su se pozitivne na alkohol kod 24,4 posto ozlijeđenih vozača i 31,7 posto poginulih. Najveći postotak poginulih zabilježen je u Portugalu, a Belgija ima najveći udio ozlijeđenih vozača.

Istraživanje pobija široko rašireno mišljenje da uzimanje nedopuštenih stimulanasa može poboljšati vožnju i poništiti utjecaj alkohola ili nedostatak sna. Naprotiv, ono potvrđuje da stimulansi, ako se uzimaju u većim dozama, utječu na sposobnost prosuđivanja i procjenu rizika. Taj se utjecaj znatno pojačava kada se stimulansi uzimaju zajedno s alkoholom.

Hina