Akcija Prenj 5: SIPA razbila kriminalnu grupu na području Mostara, Ljubuškog, Livna i Međugorja

...su danas u suradnji sa drugim policijskim agencijama uhitili osam osoba i pretresli osam lokacija. U današnjoj akciji SIPA-e, Granične policije BiH, MUP-a HNŽ, MUP-a ZHŽ i MUP-a HBŽ uhićene su  osobe inicijala A.Š. (1983), I.Č. (1978), T.T. (1974), R.H. (1986), D.V. (1983), A.S. (1972), J.P. (1979), te M.P. (1989).

Pretragama objekata koje su u vlasništvu uhićenih osoba ili koje su isti koristili na lokalitetu Livna (4 lokacije), Međugorja (2 lokacije), Mostara (1 lokacija) i Ljubuškog (1 lokacija) pronađene su i privremeno oduzete, između ostalog, dvije puške, dva pištolja, municija različitog kalibra, 23 mobilna telefona, 35 SIM kartica, jedan računar, novčanica u apoenu od 50 KM-a za koju postoji sumnja da se radi o falsifikatu, bejzbol palica i drugi predmeti.

Uhićene osobe će uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu iz članka 250. KZ BiH (Organizirani kriminal) a u vezi sa kaznenim djelom iz članka 195. Neovlašteni promet opojnim drogama nakon izvršene krim-tehničke obrade, biti predate Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

Današnja akcija kodnog naziva Prenj 5 nastavak je aktivnosti koje su započele u svibnju 2010. godine pod nazivom Prenj, a potom i Prenj 2, Prenj 3, i Prenj 4, a tijekom kojih su slobode lišene ukupno 43 osobe, protiv kojih su nadležnom Tužiteljstvu podnijeta Izvješća o počinjenim kaznenim djelima.

Tijekom provođenja navedenih aktivnosti od osumnjičenih je oduzeto oko 30 kg opojne droge "skank", kontroliranim isporukama prema Republici Hrvatskoj dokumentovano je preko 150 kg iste opojne droge, te na drugi način u posljednje dvije godine dokumentiran promet više stotina kilograma pomenutog narkotika. U pomenutim akcijama privremeno je izuzeta veća količina naoružanja (puške,pištolji, puščane municije i dr.) kao i određeni broj putničkih motornih vozila, mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama i dr.

Tijekom realizacije  akcije "Prenj" ostvarena je izuzetno dobra suradnja MUP-a Republike Hrvatske sa Graničnom policijom BiH, te MUP-ovima HNž-a, HBŽ-a i ZHŽ-a.