Čavara: 'BiH je u velikoj krizi iz koje će teško naći izlaz'

euroatlantski put bih

"Jasno je da Vijeće ministara BiH treba čim prije uspostaviti kako bi država mogla funkcionirati i kako bi se uklonili zastoji na euroatlantskom putu BiH. Međutim, svaki dan imamo smišljanja nekih novih kriza i problema, prebacivanja krivice na drugog i nepoštivanje dogovora s koalicijskim partnerima", rekao je predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

"Uvjetovanje imenovanja novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH od strane SDA, zasigurno produbljuje postojeću krizu i usporava sve procese oko formiranja vlasti i funkcioniranja državnih institucija. Nažalost, zbog političkih interesa bošnjačkih stranaka, BiH je u velikoj krizi iz koje će teško naći izlaz, ukoliko se ne ispoštuju dogovori i uvaže mišljenja sve tri strane, i hrvatske, i bošnjačke i srpske", naglasio je Čavara.

Po njegovom mišljenju, potrebno je formirati vlast po rezultatima izbora i implementirati presude Ustavnog suda, a onda ubrzati put prema europskim integracijama i NATO-u.

"Jedino ćemo tako osigurati potpunu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, ubrzati euroatlantski put, te jačati pravnu državu i institucije", kazao je Čavara.

Komentirajući za što se HDZ BiH zalaže prilikom uspostave vlasti Čavara kaže kako se HDZ BiH prvenstveno zalaže za poštivanje rezultata izbora i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te za poštivanje ustavno – pravnog poretka BiH, dakle za provedbe odluka Ustavnog suda.

"HDZ BiH se zalagao za provođenje odluke prije ulaska u izborni proces, ali, zbog nespremnosti dominantno bošnjačkih stranaka da se to i učini, dogodilo se to da se neprovođenje te odluke čak iskoristi kako bi se izabrao drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, odnosno kako bi se hrvatskom narodu u BiH oduzelo njegovo konstitutivno pravo da bira svoje legitimne predstavnike", ističe Čavara.

Objasnio je i kako se HDZ BiH oduvijek zalagao za pridruženje EU i NATO-u, i na tom će, kako kaže, ustrajati i u budućnosti, jer samo tako BiH može napraviti iskorak i napredovati, na dobrobit svih nas koji u njoj živimo.

"Očigledno je da je taj put trenutno usporen zbog uvjetovanja od strane SDA. Iskreno se nadam da će svi politički akteri uočiti značaj euroatlantskog puta BiH i da će uložiti dodatne napore da se isti ubrza", pojasnio je Čavara.

"Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona, očigledno imamo opstrukcije s bošnjačke strane kojoj ovakav Izborni zakon očito odgovara kako bi mogli birati i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i, na isti način, i izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH", kaže Čavara.

"Kad sagledamo kompletnu političku situaciju u Federaciji BiH i BiH i dosadašnje opstrukcije, teško da će postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona u kratkom roku. Ali, mi moramo ustrajati na provedbi Odluke Ustavnog suda, odnosno promjeni Izbornog zakona, jer je to temelj države i mirne budućnosti u euroatlantskim integracijama", pojasnio je Marinko Čavara.