Caritas Mostar od ponedjeljka će pružati kućnu skrb za stare i nemoćne

Od ponedjeljka, 20. siječnja, Caritas Mostar počet će pružati uslugu kućne skrbi za stare i nemoćne osobe u okviru koje će biti osigurana medicinska njega u obiteljskim domovima, kao i usluge pospremanja, dostave hrane, higijenskih potrepština i lijekova, kazao je ravnatelj Caritasa Mostar don Željko Majić.

– Naš tim sastavljen od medicinske sestre i njegovateljice, prema prijavama i pozivima krenut će u kuće, stanove i gdje god se nalazili ljudi kojima je potrebna pomoć. Medicinska sestra njegovat će i voditi brigu o samoj osobi, a njegovateljica će se za to vrijeme pozabaviti kućom, prehranom i drugim potrebama. Ne možemo preuzeti svakodnevnu brigu za te osobe, ali učinit ćemo sve što je u našoj moći u onom karitativnom dijelu, kazao je don Majić.

Socijalno stanje društva na području Bosne i Hercegovine, po njegovim riječima, ne poboljšava se, nego je iz dana u dan sve teže.

– To nam pokazuju i razne statistike. Smrtnost je veća od nataliteta, svjedočimo i odlasku s ovih područja, ostaje nam sve starije stanovništvo kojemu će biti potrebno sve više karitativne pomoći, a to nije ono što je ljudski život i dostojanstvo ljudskog života. Volio bih da je drugačije, ali danas je situacija vrlo, vrlo teška, kazao je Majić.

On se osvrnuo i na promociju volonterskog rada bez kojeg je karitativno djelovanje nezamislivo.

– Kroz zadnje dvije godine, zahvaljujući donatorima izvana, provodili smo projekt osnaživanja župnih Caritasa kroz koji je Caritasova koordinatorica uspostavljala kontakte s pojedinim župama, obavljala edukaciju i zahvaljujući tome napravljena je velika mreža volontera. Naš SPES trenutno ima oko 50 volontera, a mi ćemo i dalje nastaviti promovirati volontarijat, organizirati i teoretske i praktične edukacije o volontiranju – kazao je Majić.