Bošnjaci nastoje ‘ostale’ uvesti kao četvrti narod

prag, sastanak, lideri, Lideri političkih stranaka, prag, dogovor, bh. hrvati, majorizacija
Dvodnevni razgovori sedam političkih čelnika i njihovih izaslanstava na najvišoj razini započeli su jučer u glavnom gradu Češke s europskom povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, u još jednom pokušaju pronalaženja rješenja za promjene Ustava i Izbornog zakona BiH kojima bi se uklonila diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina, te osiguralo da se u izbornom sustavu onemogući ponavljanje nadglasavanje Hrvata što je dovelo do najveće krize od Daytona do danas.

Hrvatsko pitanje

Sastanku je nazočio i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i dužnosnici američke administracije. Razgovori su bili podijeljeni u dva dijela. Prema riječima predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža, na sastancima je vladalo konstruktivno ozračje, no nije postignut konačni dogovor. "Sada je vrijeme da se Dayton europeizira i da se u njega ugrade europske vrijednosti. To je velika prigoda da se otvori proces reformi u BiH. Ne rješava se ovim promjenama hrvatsko pitanje, ali se otvara povjerenje kroz dogovor, a onda i nova mogućnost za nove važnije dogovore", rekao je Raguž za Večernji list. Na sastanku u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Češke najprije se razmatralo pitanje izbora predstavnika nacionalnih manjina u Dom naroda kroz klub ostalih, ali i način biranja članova državnog Predsjedništva. Kako se doznaje od sudionika razgovora, dogovoreno je da se članovi Predsjedništva biraju na izravnim izborima te da se biraju modelom plutajuće većine kroz pet županija. Istodobno s time, otvoreni su i razgovori oko izbora predstavnika manjinskih naroda u Domu naroda, njihove pozicije, kao i sustava odlučivanja. Bošnjački politički dužnosnici inzistiraju da predstavnici manjina imaju praktično poziciju četvrtog konstitutivnog naroda, odnosno da praktično postanu narod s odrednicom ‘ostali', dok se predstavnici Srba i Hrvata s time ne slažu.

To ponajprije stoga jer se do sada potvrdilo kako su bošnjački političari zlorabili poziciju manjina, odnosno ‘ostalih', a često su se upravo Bošnjaci izjašnjavali Bosancima, Hercegovcima i na taj način preuzimali konce vlasti u svoje ruke. Upravo je to slučaj u Federaciji BiH gdje klub ostalih ustvari u najvećem broju čine Bošnjaci koji su se preko noći drukčije deklarirali.

Zaštita za Predsjedništvo

U drugome dijelu razgovora politički čelnici su nakon ručka kojemu je Fuele bio domaćin razgovarali o vitalnom nacionalnom interesu unutar Doma naroda, ali i matematičkih jamstava koje traže hrvatske političke stranke u pogledu izbora članova državnog vrha. Hrvatski političari iz oba HDZ-a inzistiraju na snažnoj nacionalnoj zaštiti upravo stoga jer su dva zadnja izborna ciklusa bošnjačke stranke poništile izbornu volju Hrvata i tako produbile međusobno nepovjerenje. Šef slovačke diplomacije Lajčak rekao je da bez rješenja ‘Sejdić - Finci' nema članstva u Europskoj uniji. - Nema gore sankcije od toga. Srbija je našla rješenje za pitanje Kosova. Nitko mi ne može reći da je pitanje ‘Sejdić - Finci' teže od pitanja Kosova", rekao je slovački šef diplomacije.