Bogati haški osuđenici: 'Služe kazne za zvjerstva, a zarađuju više od premijera i predsjednika'

Bogati haški osuđenici: 'Služe kazne za zvjerstva, a zarađuju više od premijera i predsjednika'
Prema tvrdnjama lista "Blic", bivši načelnik Glavnog stožera SR Jugoslavije general Nebojša Pavković, osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na 22 godine zatvora zbog deportacije, ubojstva i progona kosovskih Albanaca, u zatvoru u Finskoj može raditi neki od zatvorskih poslova koji se plaćaju i do sedam eura na sat.

Ovisno o tome hoće li Pavković prihvati ponudu da obrađuje drvo, pravi namještaj, suvenire ili se oprobati u obradi metala i poljoprivrednim poslovima, može dobiti od 704 do čak 1232 eura mjesečno.

"To znači da bi Pavković u zatvoru mogao ima veću plaću od Tomislava Nikolića koji prima oko 1100 eura) ili premijera Aleksandra Vučića koji zarađuje 1070 eura", izračunao je ovaj beogradski list.

"Blic" na svojoj internetskoj stranici navodi da više od Vučića i Nikolića mogu zaraditi i još najmanje dvojica osuđenika za ratne zločine - Momir Nikolić koji, kao i Pavković, služi kaznu u Finskoj, te Radomir Kovač koji je u jednom od zatvora susjedne Norveške.

Momir Nikolić, osuđen za ubojstva i mučenje Bošnjaka u Potočarima može u u Finskoj zaraditi kao i Pavković a Kovač, koji kaznu od 22 godine za zatočenje i silovanje djevojaka i žena u Foči, služi u Norveškoj, može također zaraditi do sedam eura po satu.

Plaću od oko 800 eura mjesečno u danskim zatvorima mogu si priskrbiti i bosanski Srbi Ljubomir Borovčanin i Radoslav Brđanin, osuđeni za progone, mučenje i deportaciju Bošnjaka, a nšeto više - 880 eura može zaraditi Milomir Stakić, koji u Francuskoj služi kaznu za zločine na području Prijedora.

Uz kaznu do 35 godina za ubojstva, mučenja, te granatiranje Zagreba, nekadašnji vođa kninskih Srba Milan Martić u Estoniji može raditi fizičke ili poljoprivredne poslove na zatvorskom imanju, ali uz plaću od 191 do najviše 255 eura.

Prema riječima Magdalene Spalenske iz Tajništva Haškog tribunala, plaće osuđenicima određuju pravosudne vlasti države u kojoj služe kaznu.

"Svaka država ima pravilnik o poslovima i plaćama zatvorenika i oni su isti i za osuđenike te zemlje i za one koji dođu iz Haaga", objasnila je za "Blic" Spalenska.

Izvor: jutarnji.hr