Zvonko Jurišić: Glasati za SDA u sredinama gdje su Hrvati manjina!

Najzanimljivi dio odnosi se na podršku njegove stranke kandidatima SDA za načelnika u općinama gdje su Hrvati manjina.

Kako ste konkretno prevazišli sukob sa SDA oko formiranja vlasti u Kantonu 10?

- Vlast u Herceg-bosanskoj županiji je formirana onako kako je formirana, izrazili smo svoje žaljenje i nezadovoljstvo jer su u protekla tri mjeseca HSP i SDA bili odlučni i čvrsti u obrani Ustava i zakonitosti na razini Federacije BiH, bili su pravi partneri i pokazalo se da je ta suradnja jako dobra i zato nam je žao što je SDA na razini te županije formirala vlast sa ovim drugim strankama koje su, recimo tako, bile na drugoj strani.

• Kako su Vam to iz SDA obrazložili?

- Mi smo dobili jedno pojašnjenje i sasvim nam je jasno da je u tom kantonu SDA jedina stranka iz reda bošnjačkog naroda, odnosno stranka koja ima zastupnike Bošnjake. Oni su u tome našli razlog za ovakvo formiranje vlasti. Dakle, da bi bolje štitili interese Bošnjaka. Mi smo pojasnili da je naš izaslanik u Domu naroda Josip Perić napravio jako puno za Bošnjake na tom području. Možda je uradio više za njih nego politički predstavnici bošnjačkog naroda i nije bilo bojazni da interesi Bošnjaka ne bi bili dobro štićeni. Ali dobro... možda su lokalni političari našli više interesa sa ovom grupacijom, jer su i dosad više surađivali. Nije to bila preporuka vrha stranke. Mislim da bi ipak sve izgledalo drugačije da se sačekalo još mjesec ili da prođu izbori.

• Šta podrazumijeva najavljena logistička i politička saradnja sa SDA za predstojeće lokalne izbore?

- I jedna i druga stranka odredile su po dva člana koji će pripremiti draft jednog sporazuma o suradnji političkih stranaka HSP-a i SDA i u narednih petnaestak dana, nakon odluka Ustavnog suda, napravit ćemo još jedan sastanak i na tom sastanku bismo trebali imati taj draft da bismo sporazum usvojili. U tom sporazumu bi bilo navedeno na koji način bi taj savez funkcionirao na svim razinama.

• Da li je predviđeno takav sporazum ponuditi NS Radom za boljitak ili možda još nekome?

Trenutno imamo izvrsno funkcioniranje na federalnoj razini. U ovom svemu HSP se pokazao kao djelotvorna stranka i odgovoran politički subjekt koji je prepoznao i probleme u FBiH i veoma su se odgovorno odnosili svi naši ministri i zastupnici i predsjednik Federacije. Sad sporazumom želimo naglasiti što raditi ubuduće, koji su planovi, prioriteti. I naš jučerašnji susret polučio je zaključke i to sve može poslužiti kao signal našim organizacijama na nižim razinama da mogu praviti političke kontakte međusobno.

Na primjer, tamo gdje HSP nema kandidata za načelnika, gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo, a nema realnih izgleda da neko iz hrvatskog naroda postane načelnik, mi ćemo dati potporu kandidatima SDA. I obrnuto, tamo gdje SDA nema kandidata, mi možemo tražiti njihovu potporu. Suradnja predviđa i komunikaciju među članovima biračkih odbora i izbornih promatrača kako ne bi došlo do nekih krađa, zatim veliki dio podružnica HSP-a nema svoje urede, moći ćemo koristiti prostore SDA.

Steklo se vrijeme da možemo napisati jedan sporazum. Politika je takva; ona je i programska i matematička. Bit će nam potrebne i druge stranke. Dosad se i NS Radom za boljitak pokazala kao stabilan partner i mislim da je to neka okosnica u daljnjem radu. NS Radom za boljitak jeste multietnička stranka, ali vidjet ćete na lokalnim izborima da će ta stranka i unutar hrvatskog naroda dobiti veliko povjerenje. Sve je otvoreno.