ŽUPANIJSKI SUD MOSTAR Ponovno suđenje "Kaplanu i ostalima"

Salmir Kaplan

Sudsko vijeće u sastavu Darko Zovko, Elis Sultanić i Nada Hamović Kovačević gotovo mjesec dana nakon sjednice u predmetu Kaplan i ostali, a po žalbi trojke, donijelo je odluku da se prvostupanjska presuda ukida. 

"Žalba optuženih: Kaplan Salmira, Ljubović Ahmeta i Mahmutćehajić Demira, izjavljena po braniteljima optuženih Nakić Alenu i Hadžiomeragić Đemi, odvjetnicima iz Sarajeva protiv presude Općinskog suda u Čapljini broj: 53 0 K 063452 17 K od 17.3.2020. godine djelomično se uvažava, pobijana presuda se ukida i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje", potvrdila je za Hercegovina.info službenica za informiranje Županijskog suda u Mostaru Karolina Stanković.

Detaljnije podatke sa suda neće davati dok o istome ne budu informirane stranke. Prvostupanjskom presudom suda u Čapljini prvooptuženi Salmir Kaplan dobio je dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, dok je drugooptuženi Ahmet Ljubović dobio 10 mjeseci zatvora uz novčanu kaznu od 1000 KM, a Demir Mahmutćehajić godinu i četiri mjeseca uz novčanu kaznu od 1500 KM. 

Proces je trajao četiri godine, saslušavan niz svjedoka i vještaka, a trebalo je još dvije godine da sjednicu vijeća zakaže Županijski sud (25. svibanj 2022).  

Na toj sjednici postupajući tužitelj Spomenko Jukić tražio je veće kazne za Kaplana i ostale, a novi odvjetnik trojke Alen Nakić, koji nije bio uključen u sudski postupak u Čapljini kazao je da presuda u Čapljini vrvi nezakonitostima.  

Zanimljivo je još dodati da su našem portalu sa suda kazali da će odluka u ovom predmetu biti donesena u četvrtak 9. lipnja, a što se dogodilo 11 dana kasnije. 

Za podsjetiti je da su "Kaplan i ostali" u listopadu 2016. prekinuli izborni proces u Stocu, uništavali izborni materijal, te sudjelovali u više fizičkih obračuna, a na sudu se najviše spominjao nasrtaj Kaplana (koji je bio kandidat svebošnjačke koalicije u Stocu za načelnika) na člana biračkog odbora Marija Raguža, koji je nakon toga hospitaliziran. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.