Županijske vlade prevarile građane za milijune maraka

...popularno zvane markice, invalidima, umirovljenicima s najnižom mirovinom, djeci do 15 godina, studentima, nezaposlenim osobama...

Zbog prijevara istraga

Tko će zbog ovog snositi posljedice, najvjerojatnije će se znati nakon konstituiranja nove vlasti jer stara, u čije je vrijeme prekršaj počinjen za pokretanje istrage nema sluha. U Upravi za inspekcijske poslove FBiH tvrde da bi protiv počinitelja ovih nezakonitih radnji trebala istragu pokrenuti zdravstvena inspekcija. U Federalnom ministarstvu zdravstva, uz napomenu da su županijske vlade, resorna ministarstva i zavodi zdravstvenog osiguranja prekršili odluku najvišeg zakonodavnog i izvršnog tijela vlasti (federalna Vlada i Parlament) tvrde da oni nemaju ingerencija za pokretanje istrage te da je to stvar istražnih i pravosudnih tijela vlasti. Kao primjer na koji način su županijske vlasti nezakonito nastavile naplaćivati premije za zdravstveno osiguranje, pokazuju zaključci sa sjednice Vlade HNŽ-a održane 13. siječnja 2010. godine, prenosi večernji.ba.

Kako se kršila odluka


Usvajajući zaključak o temeljnom paketu zdravstvenih prava, spomenuta vlada, stoji u zaključku, “daje suglasnost da se u 2010. nastavi s primjenom odluke o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na području HNŽ-a”. Osnovnim paketom zdravstvenih usluga, od participacije trebala bi biti oslobođena djeca do 15 godina, učenici i redoviti studenti do 26. godine života, vojni invalidi, civilne žrtve rata i invalidi s utvrđenom invalidnošću od 60% i više, članovi obitelji poginulih branitelja, umirovljenici s minimalnim iznosom mirovine, osobe starije od 65 godina, osigurane osobe, korisnici socijalne zaštite, dragovoljni davatelji krvi, nezaposlene osobe. Oštećeni mogu podnijeti zahtjev za povrat novca.

Piše: Zdenko Juril