Zukan Helez uzurpirao Institut za medicinsko vještačenje

Zukan Helez

... udruge – Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, dobili su novi čin. Naime, Helez je pismenim putem od Zijada Hadžiomerovića, direktora Instituta za medicinsko vještačenje, zatražio da se za 593 korisnika osobnih invalidnina iz Ljubuškog izvrši vještačenje.

U pismu stoji i da na te osobe postoji osnovana sumnja da su invalidninu stekle na osnovi lažnih i nezakonitih medicinskih uvjerenja, što je izazvalo revolt kod hrvatskih branitelja jer ih se odmah bez dokaza etiketira kao lažne. Također, u priopćenju HVIDR-e HVO-a HB stoji kako Helez traži da korisnici prava sa sobom ponesu medicinsku dokumentaciju, što je mimo procedura.

Nepoštivanje propisa

- Helez na ovaj način uzurpira Institut za medicinsko vještačenje te suprotno propisima nalaže direktoru da vještači RVI iz Ljubuškog. Da bi se uopće izvršila druga faza revizije, Institut mora od federalnog ministarstva dobiti niz dokumenata - kompletnu liječničku dokumentaciju, uvjerenje o okolnostima stradavanja, nalaz i mišljenja 1. i 2. stupnja, rješenje 1. i 2. stupnja, zapisnik o provedenoj prvoj fazi revizije s obrascem FMB 1 te pojedinačni nalog za RVI od federalnog ministarstva.

Međutim, od ovih dokumenata u zahtjevu nema ništa, nego se šalje suhoparan, goli popis imena i prezimena s adresom stanovanja, stoji u priopćenju HVIDR-e. Zbog svega toga, nadalje navode kako je javnost u više navrata informirana kako je revizija branitelja izišla iz zakonskih okvira, te da je Dom naroda Parlamenta FBiH u tri navrata raspravljao o stanju u braniteljskoj populaciji. U tom kontekstu, navode kako su se tada usuglasili zahtjevi kluba Bošnjaka i Hrvata u vezi s revizijom, a jedan od zaključaka je da revizija ili zakon ne može ranjenog ili zatočenog branitelja ocijeniti ispod 20 posto.

Očitovanje županija

HVIDR-a HVO-a HB smatra kako je kroz navedeni pritisak vidljivo da Helez nema namjeru ispoštovati zaključke Doma naroda, nego nalaže da se žurno provede medicinsko vještačenje za korisnike osobne invalidnine iz Ljubuškog.

- Pozivamo članove Upravnog vijeća Instituta za medicinsko vještačenje da provjere zakonitost rada Instituta, u konkretnom slučaju u dopisu ministra Heleza, navodi se u priopćenju. Isto tako, oni pozivaju sve ministre za pitanja branitelja i ravnatelje Uprava pri županijama u Federaciji da dostave javnosti svoje činjenično stanje o provedbi revizije i izvođenja iz prava korisnika. Uz to, traži se i dostavljanje financijskih pokazatelja u posljednje četiri godine, te smatraju kako će se tek nakon toga vidjeti stvarna slika o reviziji.

Dnevni list