Zovko: Kultura je najučinkovitiji alat za pomirenje u Bosni i Hercegovini

Željana Zovko
...na radnom doručku, kojeg je organizirao Cristian Dan Preda stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, s istaknutim kulturnim djelatnicima iz Bosne i Hercegovine. Na doručku su sudjelovali, uz zastupnike, Ivo Čolak, Robert Bubalo, Haris Pašović, Dino Mustafić, Nenad Novaković i Sarita Vujković.

Kako je kultura važan dio europskog identiteta i budući da je Bosna i Hercegovina službeno podnijela zahtjev za članstvo u EU, razmjena mišljenja tijekom doručka bila je odlična prilika da kulturni djelatnici iz BiH predstave trenutačno stanje kulturnog sektora, a zastupnicima je to bila prilika da bolje razumiju stanje te pomognu u podizanju problema kulturnih pitanja na višu razinu tijekom procesa proširenja.

„U sklopu izvješća o Strategiji Europske unije za međunarodno kulturne odnose, koje je usvojeno jučer na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta i koje će biti na dnevnom redu za usvajanje u srpnju na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, smatram kako se sredstva za kulturnu diplomaciju trebaju povećati, jer kultura je najučinkovitiji alat za pomirenje u Bosni i Hercegovini," zaključila je Zovko.