Zoran Tomić: Neodržavanje izbora je opasno za europski put BiH

Dragan Čović
..."Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu", na kojem nazoči i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je održao i uvodni govor.

U emisiji Dan uživo za N1 televiziju je govorio jedan od sudionika znanstveno-stručnog skupa Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

Prošle godine govorilo se dominantno o europskim vrijednostima, a ovogodišnja je naslovljena "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH". Kako gledate na ovakav pristup tretiranja ovako važnih tema?

"Razumijem da je okvir za razgovor i promišljanje europskih vrijednosti i europski put BiH. U središtu ovog i prošlogodišnjeg skupa je europska BiH, jer BiH zaslužuje promišljanje i bolju pripremu za europski put. Ovaj i prošlogodišnji znanstveni skup je dominantno naslonjen na izlaganje znanstvenika iz različitih područja. To daje novu dimenziju pristupa važnim problemima, kao što je i tema EU. Osobno želim da znanost progovori o javnim temama, jer su javna sveučilišta pozvana da razmišljaju o BiH koja će imati svoju i jaču perspektivu nego što je to danas."

Je li znanstvena dostignuća potrebno primjenjivati u političkoj i drugim javnim sferama?

"Ovo je pokušaj, ali nije jedini, da se znanosti da mjesto koje joj pripada kada su u pitanju glavna pitanja BiH. Ujedno sam predsjedavajući Rektorskog zbora BiH i Rektorske konferencije. Na našim sjednicama smo zaključili da moramo uputiti apele najvišim dužnosnicima bh. javne arene u kojima ih želimo potaknuti za veće ulaganje u znanost. Tek u onom trenutku kada društvo bude ulagalo više u znanost, znanost će odgovoriti na najbolji mogući način."

Mislite li da je prijem u NATO i EU moguć u ovakvim prilikama ili bolje reći neprilikama?

"I neprilike su prilike. Na odnose unutar BiH možemo gledati i kao prijetnju, ali i kao šansu. Ja gledam kao priliku. BiH ima karakter, da ima svoje mjesto u EU i da sigurno postoje različite politike koje različitu perspektivu BiH vide na različite načine. Mislim da svi nisu iskreni prema ovoj temi, da nismo svi iskreni prema perspektivi BiH. Postoji asimetričan pristup kada je u pitanju europski put BiH. Da ima bolji put za BiH, ja bih se za njega zalagao. Mi unutar znanstvene zajednice i mediji moramo biti agresivniji u poticanju naših politika i lidera da prihvate taj put istinski, a ne samo deklarativno. Uvjeren sam da su i jedan i drugi narod i svi građani BiH su privrženi europskom putu jer nam donosi određene vrijednosti i perspektive."

Je li moguće izmijeniti Izborni zakon i provesti odluke Ustavnog suda i koja je uloga međunarodne zajednice?

"Da znam koje je rješenje, napisao bih ga i ponudio. Ali znam kako se dolazi do najboljih rješenja - intenzivnim dijalogom. Kompromis ne smije biti nešto što je grijeh politike, već ga treba afirmirati kao vrijednost politike. Unutar BiH nisu samo tri konstitutivna naroda i građani BiH akteri politike. Tu je neminovno nazočnost Međunarodne zajednice jer je najvećim dijelom kreirala ovakvo stanje u BiH. Međunarodna zajednica se nema pravo izuzeti iz ovog procesa.

Međunarodna zajednica mora ohrabriti dijalog i intenzivirati taj dijalog, ali nisam siguran da ga drže na razini na kojoj treba biti. BiH nema vremena čekati. Opasno je za europski put BiH da se ne održe izbori i da se potencijalno spoje sa lokalnim izborima. To bi značilo da nema govora da se priključimo susjednim zemljama na europskom putu. Izostanak s tog puta može imati nesagledive posljedice za konkurentnost bh. perspektive, ali i konkurentnost bh. gospodarstva u okruženju. Nemamo pravo na čekanje, moramo snažno otvoriti dijalog, ne smijemo voditi populističku politiku i biti odgovorni prema svim narodima i građanima koji žive u BiH."

Kako gledate na političare BiH i političku situaciju u BiH?

"Situacija je vrlo dinamična, na vrijeme polemična, a u trenucima vrlo krizna. Prerano smo ušli u izbornu kampanju. Određene političke garniture počeli mobilizirati političko tijelo na apelu straga i ugroženosti, a mislim da je to prerano. BiH ima još nekoliko važnih poteza, hvala Bogu da smo popunili Upitnik i predali ga EU. Očekujemo rezultate dijaloga kada je u pitanju Izborni zakon što omogućuje provedbu izbora u BiH. Nije dobro da u ovoj fazi budemo potpuno u kampanji, a ja razumijem kontekst politike. Sve skupa bojim se da je to sebično u odnosu na perspektivu BiH i u odnosu na građane BiH koji od političkih elita očekuju puno više od onoga što imaju danas."