Zoran Galić na čelu Granične policije BiH?

Zoran Galić, granična policija bih, Zoran Galić, granična policija bih, Granična policije BiH, Zoran Galić, Zoran Galić, Granična policije BiH, granična policija, prisluškivanje, Zoran Galić, Granična policije BiH, Zoran Galić, prisluškivanje, Granična policije BiH, Svevlad Hoffmann, Zoran Galić, Zoran Galić, granična policija bih, Granična policije BiH, Granična policija Izačić, Zoran Galić, granična policija, migranti, policija FBiH
... dosadašnji komesar policije Zapadno-hercegovačke županije, dok bi na čelu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH trebao biti Mirsad Vilić, trenutačno zapovjednik Postrojbe za specijalnu podršku u SIPA-i.

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je objavio rang-listu najbolje rangiranih kandidata za šest čelnih funkcija policijskih tijela BiH koja će u skladu sa Zakonom o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, biti dostavljena ministru sigurnosti BiH, a ukoliko ministar ne dostavi svoj prijedlog Vijeću ministara BiH, ovaj odbor ima ovlasti izravno dostaviti svoj prijedlog.

Bodovanje

Na rang-listi koju je objavio Neovisni odbor stoji kako je za poziciju ravnatelja Granične policije BiH na prvom mjestu Zoran Galić s 90 bodova, a slijede Velislav Kovač sa 75,55 i Željko Ćorić sa 67,77 bodova. Galić je, kako smo rekli, prvi čovjek policije u ZHŽ-u i tu funkciju uspješno obavlja još od 2008. godine.

Na listi za poziciju zamjenika ravnatelja Granične policije BiH na prvom mjestu je Zijad Srabović s 86,66 bodova, a slijede Ensad Korman s 80, Velislav Kovač sa 62,77, Enes Gačanin sa 62,22 i Željko Ćorić s 54,44 bodova. Srabović je godinama obnašao vodeće dužnosti u MUP-u Tuzlanske županije.

Prvi na listi za poziciju zamjenika ravnatelja SIPA-e je Đuro Knežević sa 73,33 boda, a slijede Željko Ćorić sa 66,66 i Drago Vukoja s 57,22 boda. Najbolje ocjenjeni Knežević je obavljao niz funkcija u policiji Posavske županije.

Na rang-listi za poziciju ravanatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH prvi je Mirsad Vilić s 91,11 bodova, a slijede Ensad Korman sa 67,22, Mile Jurić sa 63,88 i Marko Dominković s 52,22 boda. Kako smo napisali, Vilić je zapovjednik Postrojbe za specijalnu podršku u SIPA-i, a među suradnicima slovi za izuzetno profesionalnog i obučenog policajca sa stranim licencama.

Na listi za poziciju dva zamjenika ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH prvi je Uroš Pena s 90 bodova, a slijede Mile Jurić s 88,88, Marko Dominković sa 66,11 i Josip Petrić sa 61,11 bodova. Pena je javnosti poznat jer je dugo vremena obavljao niz važnih funkcija u MUP-u RS-a, bio je i ravnatelj policije RS-a, a trenutno je na funkciji zamjenika ravnatelja.

Važne funkcije

Iz Parlamenta BiH je rečeno kako se za pozicije ravnatelja i zamjenika ravnatelja Granične policije, ravnatelja i dva zamjenika ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te jednog zamjenika ravnatelja SIPA-e prijavilo 20 kandidata, od kojih je s 10 koji ispunjavaju uvjete propisane javnim natječajem za izbor ravnatelja i zamjenika ravnatelja policijskih tijela BiH obavljen intervju.

Ove pozicije od izuzetne su važnosti za normalno funkcioniranje policijskih tijela BiH jer sadašnjim čelnim ljudima u ovim policijskim agencijama na razini BiH mandat je istekao 9. ožujka. Vijeće ministara BiH im je produžilo mandat do završetka procedure izbora novih.

Dnevni list