Zlatko Lagumdžija - prvi bosanskohercegovački Sanader?

Zlatko Lagumdžija, mujo, Boris Dežulović, SDP BIH, platformaši, poraz, nihad imamović, sdpbih, osveta, SDP BIH, Hrvati u BIH, majorizacija, SDP BIH, kongres sarajevo, Zlatko Lagumdžija, sdu bih, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP BIH, FTV, Zlatko Lagumdžija, snijeg, Sarajevo, Zlatko Lagumdžija, Zoran Milanović, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, slučajni prolaznik, Sejdić i Finci, dogovor, Zlatko Lagumdžija, Bojan Šunjić, kolumna, UDBA, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Emir Suljagić, SDP BIH, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija političar, Zlatko Lagumdžija, Ivo Sanader, BIH
...izložen je baražnoj vatri dojučerašnjih skutonoša koji su put do njegovog srca (i pozicija) nalazili „odozdo".

Korejski uzor

Poput krvoločnog šefa Sjeverne Koreje, i Lagumdžija se brutalno obračunavao sa svakim tko iole drugačije misli. Nije ih, kao Jong-un, rešetao PAM-ovima i prepuštao cukama da ih trgaju, ali ih je čerečio na svaki, posebno njemu omiljeni medijski i sudski način.

Sada doživljava isto.

Lagumdžija je trenutno meta napada onih koji ga kritiziraju ne zato što se nisu slagali s njim ili, ne dao Bog, radili po njegovom nalogu, a mimo svoje volje. Ne! Oni su pohrlili da svojevrsnim „državnim udarom" stanu u prvi red za poziciju šefa stranke koja desetljećima nezakonito, između ostalog, ubire naš novac na ime kirije u objektima koje su bespravno okupirali.

Pisati o Lagumdžiji znači puno toga. Bolesno narcisoidan, svojevremeno omiljen u krugovima Demokratske stranke SAD, „slučajni prolaznik" na početku rata, teško ranjeni ratni potpredsjednik Vlade RBiH, čedo Nijaza Durakovića, koje je bespoštedno kidisalo na svog tvorca, vlasnik brojnih prijavljenih i neprijavljenih nekretnina, otac najtežeg izbornog poraza u povijesti BiH.

No, vrag uvijek dođe po svoje. Lagumdžija vjerojatno je politička prošlost, ali je budućnost crne kronike.

Jer u pričama ne samo u slučaju afere „Reket" već i izručenju „alžirske skupine", prodaji doniranog oružja Izraelu, zlata iz sukcesije, dodjeljivanju poslova javnih kompanija njegovoj supruzi Amini - bez tendera, aferama kompromitacije pravosuđa, CIPS-u, provedenom putem Lagumdžijinih prijatelja, braće Mirka, koji je bio direktor projekta CIPS, i Miodraga Škrbića, u to vrijeme direktora češke tvrtke „Strom telekom", privatizaciji „Poštanske banke", prisvajanju imovine bivšeg Saveza komunista, uzimanju novca Ekonomskog fakulteta Sarajevo za kupovinu stana, te nadasve mutnom muljanju u vezi s testamentom Adila Zulfikarpašića, da ima i zrno istine, čelnik SDP-a u odlasku morao bi, poput Sanadera u Hrvatskoj, u nastavcima odgovarati i slušati izricanje kazni.

Narodnim rječnikom kazano, naorao je!

No, nije jedini. SDP će se ili pročistiti ili nestati. Sudeći prema silini obračuna partijske braće, brutalna bitka tek predstoji. U njoj će, kao i do sada, socijaldemokracija biti kolateralna šteta. Ona i inače u aktualnoj vrhušci SDP-a nikada nije ni bila prioritet.

„Začešljani" premijer

Helem, ostavimo Lagumdžiju i SDP istražnim organima, kojima s pravom i pripadaju. Problem ostaje i još je akutniji u jednoj drugoj, trenutno najvećoj bošnjačkoj stranci.

Ako je Lagumdžija kao kronični opozicionar s incidentima u vlasti mogao napraviti toliko afera, koliko li ih tek ima aktualna vrhuška SDA u usponu. I koliko se od toga prepliće s Lagumdžijom i njegovim crvenim taldžijama? I previše!

Organi za provođenje zakona započeli su svojevrsni tsunami u politici. Sve krupnije i krupnije ribe padaju u mrežu pravde.

Lagumdžija će se sa svojim zlodjelima suočiti prije ili kasnije. A sablja pravde sve odlučnije maše Bosnom i Hercegovinom.

Doživjet ćemo ubrzo dan kada će na optuženičku klupu sjesti i osoba kelnerskog backgrounda koja se „začešljala" da u predstojećem mandatu bude bh. premijer.

Nekretnine i „viškovi"

Zlatko Lagumdžija rođen je u Sarajevu 26. prosinca 1955. godine. Školovan u SAD, obrazovan za informatičara, svojevremeno je rado paradirao po TV studijima s laptopom.

Konstanta njegovog političkog djelovanja su dvostruke igre, muljanja, petljanja...

Strasti su mu nekretnine i „viškovi". Bilo čega - od oružja, preko zlata, do struje. Nezajažljiv je i uvjeren da je genij, te da ga nitko neće uhvatiti u kriminalu.

Dnevni avaz