Život bh. građana u Njemačkoj: Kada dođu u uređenu državu, na svakom koraku misle da će ih netko prevariti

Hrvatska, Hrvati, odlazak, iseljavanje, masovno iseljavanje, mladi, odlazak, iseljavanje, BIH, K. Perić, mladi, iseljavanje, vijesti, mladi, iseljavanje, Ankica Gudeljević

Koliko je maha uzelo iseljavanje iz Bosne i Hercegovine ponajviše je razvidno na društvenim mrežama. I dok političari ocjenjuju uspješnim svoje mandate, te na stranačkim skupovima govore o smanjenju nezaposlenosti, stotine tisuća žitelja BiH već je jednom nogom u EU- prvenstveno Njemačkoj, a za odlazak se pripremaju u facebook grupama.

Jedna od takvih grupa je Idemo u Njemačku – BiH. Nastala je prije nekih 7-8 godina, a broj članova penje se prema 100.000. Administrator Adnan Memić kaže da je temeljna djelatnost grupe pomoći sugrađanima da sto prije dođu u Njemačku. U grupi se ponajviše slavi dobivanje vize, u ravni dobivanja prvog djeteta. Memić kaže da se termin za vizu čeka do dvije godine, te je jasno zbog čega i nastupi euforija kada ste to konačno dočekali. Upitan koje su najveće poteškoće onih koji žele u Njemačku, Memić odgovara da je to – naći poslodavca, jer nijedan poslodavac neće čekati radnika dvije godine. Kako se sam termin za vizu čeka oko dvije godine, članovi za to vrijeme uče jezik i pripremaju se za odlazak, a kada vide da bi mogli dobiti termin za vizu počnu tražiti posao u Njemačkoj, te se tako dovitlavaju dugom čekanju vize i problemu s pronalaženjem poslodavca. Memića smo pitali koji su najčešći problemi kada naši državljani konačno uspiju otići u Njemačku.

„Sad tu nastaju problemi da se čovjek privikne. Dođe iz države koja nema ništa regulirano kako treba, u jednu pravnu državu pa onda na svakom koraku misle da će ih neko izvarati“, ustvrdio je, dodavši da ljudi iseljavaju iz cijele BiH, a ponajviše iz manjih mjesta – sela. Idemo u svijet Njemačka nije jedina takva grupa na facebooku. Oni s područja bivše države koji žele u Njemačku okupljeni su i u drugim grupama, poput one Idemo u svijet Njemačka. Samo ona broji oko 135 tisuća članova. U grupama manje-više prevladavaju tehnička pitanja. Članovi koji nisu otišli imaju brojna pitanja. Članovi koji su već tamo, polako se privikavaju i pišu o svojim iskustvima. Grupa funkcionira kao servis za informacije. Od toga gdje se može naći posao, do toga kako srediti papirologiju, gdje upisati djecu u vrtić... Najčešći upiti su upravo vezani za posao, papirologiju, stan, školovanje, učenje jezika, auto - sve ono što je potrebno da se čovjek što brže integrira u Njemačkoj. Iskustva su razna, teško je potrefiti dobra poslodavca, a najgore je tamo raditi kod „naših“, može se zaključiti iz iskustava članova.

K.Perić