Živko još na čekanju

...izjavio je dopredsjednik Federacije Svetozar Pudarić nakon sastanka na kojem je nazočio i dopredsjednik Mirsad Kebo.

Na pitanje novinara da li je s popisa kandidata izbrisano ime Šahbaza Džihanovića, Pudarić je odgovorio da, koliko on zna, nije. Pudarić je dodao da, ukoliko se proces imenovanja sudiaca oduži, može doći do blokade u cijeloj Federaciji, s obzirom na to da takvo stanje već postoji u Vladi kao i u Parlamentu FBiH gdje nova parlamentarna većina još ne može preuzeti vlast.

Dopredsjednici Federacije BiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo danas su se ponovo sastali s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom da bi još jednom razmotrili prijedlog za imenovanje trojice sudija Ustavnog suda FBiH.

Svetozar Pudarić je jučer kazao da očekuje od Budimira da danas ponudi svoju konačnu odluku na suglasnost o imenovanju te je izrazio očekivanje da će to biti imena koju su dva dotpredsjednika već potpisala, a to su Dragica Dragičević, Mladen Srdić i Šahbaz Džihanović.

‘U javnosti su se pojavile nepotvrđene informacije da će Budimir predložiti zamjenu nekog od potencijalnih kandidata u odnosu na imena koja su poznata javnosti posljednjih petnaestak dana. Ne mogu vjerovati da može doći do novog prijedloga jer nema nikakvog razloga za izmjene' - izjavio je jučer Pudarić.

Dodao je da je predsjednik FBiH prije odlaska u Južnu Koreju rekao da je suglasan s kandidatima koje su predložila dva potpredsjednika, nakon što izvrši neke provjere za kandidata Šahbaza Džihanovića.

‘Nije mi jasno zašto su potrebne dodatne provjere za ovog kandidata, jer sve provjere su izvršene prigodom izbora Džihanovića za suca Suda BiH. Takvu provjeru izvršilo je i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH u postupku po natječaju za sudca Ustavnog suda FBiH. Zbog toga mislim da nema nikakvih razloga da se ne da suglasnost Džihanoviću' - kazao je jučer Pudarić.

Ako se to ipak dogodi, rekao je Pudarić, onda je to isključivo zbog odgađanja izbora nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu i bespotrebnom otezanju imenovanja. To je, kazao je, kupovina vremena i dezavuiranje dopredsjednika Kebe i cijelog ovog procesa.

FENA