Živko Budimir: Podržavam zakonitu reviziju, ali ovo što radi Helez mora se zaustaviti

Budimir ističe kako nije protiv revizije, ali kako se ona trenutačno ne provodi na zakonit i transparentan način te se to mora zaustaviti. Predsjednik Federacije govori i o problemima u vladajućoj koaliciji, neiskrenostima partnera, ali i otvoreno kritizira rad pojedinih ministarstava, pa čak i onih gdje sjede ministri iz njegove stranke.

Velika prašina podigla se oko revizije. Raspustili ste Koordinacijski revizorski tim, ministar Helez tvrdi da to niste mogli. Optuženi ste i za to kako želite zastaviti reviziju?

- Raspustio sam Koordinacijski tim za reviziju, jer sam nezadovoljan načinom provedbe procesa revizije i radom Koordinacijskog tima za reviziju. Optužbe kako sam ja protiv revizije su u biti pokušaj traženja opravdanja za jednostrano i nekorektno provođenje revizije i nezakonito postupanje u reviziji od ministra za pitanja branitelja i djelatnika Ministarstva za pitanja branitelja. Revizija korisnika braniteljskih prava osmišljena je da bude provedena od pripadnika Armije BiH i HVO-a na paritetan način i da u reviziji jednako sudjeluju i bivši pripadnici Armije BiH i HVO-a, da je ona u potpunosti transparentna i da su sve informacije o provedbi procesa revizije dostupne i jednoj i drugoj komponentni. Revizija se tako ne provodi. Koordinacijski tim za reviziju koji treba planirati i koordinirati revizijom, odlukama ministra za pitanja branitelja stavljen je izvan funkcije. Ovo nije moj osobni dojam, već to stoji u izvješću ministra Heleza prema Vladi, gdje on kaže kako je sve poslove Koordinacijskog tima za reviziju preuzela komisija koju je on imenovao, a koja se sastoji od njegovog šefa ureda, njegovog pomoćnika i njegovog savjetnika koji su sva trojica Bošnjaci. To znači da je proces revizije u ovom trenutku paritetan samo u onom dijelu koji se odnosi na revizorske timove, jer revizorski timovi koji odlaze na teren raditi reviziju su sastavljeni na način da u njima ima i Hrvata i Bošnjaka. Promjenama revizorskih timova koje je radio Helez narušio je strukturu odnosa kada su u pitanju pripadnici Armije BiH i HVO-a. Njegovi postupci u razrješenju članova revizorskih timova i imenovanje novih su bili nezakoniti. On je u te timove, pa čak i u Koordinacijski tim za reviziju imenovao osobe koje su rođene nakon 1980. godine, što znači da nisu mogli biti sudionici rata, a među takvima je i njegov nećak koji je 1983. godište, a imenovan je u Koordinacijski tim za reviziju.
Dovoljno je argumenata koji ukazuju na to da se proces revizije provodi netransparentno, da ima nezakonitih postupaka u procesu revizije i da revizija u cijelosti nije dostupna onima koji predstavljaju komponentu HVO-a. Ja odgovorno tvrdim da među korisnicima prava ima onih koji to ne zaslužuju u obje komponente i podržavam reviziju koja će ih sve izvesti iz prava bez obzira u kojoj su komponenti bili ili kojem narodu pripadaju, ali ovakav način provedbe revizije dovodi u sumnju iskrenost i spremnost da se ta revizija provede jednako u obje komponente i to je razlog zašto takva revizija mora biti zaustavljena.
Revizija ne smije biti razlog stvaranja novih razdora, novih sumnji i novih optužbi između dva narodna, odnosno dvije nekadašnje komponente Vojske Federacije.

Ide li revizija dalje iako ste raspustili  Koordinacijski tim?

- Ministar Zukan Helez nastavlja i dalje provođenje revizije i čak unatoč tome što je raspušten Koordinacijski tim. Zakonski, trebalo bi zastaviti reviziju, jer je nema tko planirati i koordinirati.

Kako izIći iz ove situacije?

- U idućem tjednu će iz Ureda predsjednika biti upućen akt prema svim institucijama koje provode rezultate revizije da su svi postupci revizorskih timova u procesu revizije nakon raspuštanja Koordinacijskog tima nezakoniti i da se ne trebaju referirati po tim postupcima revizorskih timova dok sud ne presudi je li ta revizija zakonita ili nije. Također, uslijedit će i određene reakcije prema onima koji nastavljaju proces revizije na takav način, a sve po zakonu i kroz institucije.
Ja kao predsjednik Federacije imam pravo upitati i provjeriti je li nešto zakonito. U nekoliko sam navrata, a temeljem dopisa članova Koordinacijskog tima i pritužbi pojedinaca koji su grubo oštećeni revizijom, kroz razgovore s ministrom i s dopredsjednicima Federacije  pokušao ukazati na to da se ovako ne može nastaviti proces revizije, ali nisu uslijedile nikakve reakcije. Nakon toga mi ništa nije preostalo već raspustiti tijelo koje sam imenovao, a zatražit ću i ocjenu zakonitosti provedbe takve revizije. Ja sam na Ustavni sud uputio ocjenu ustavnosti Zakona o reviziji, a uvjeren sam da je i taj zakon  diskriminirajući, jer je oko 90.000 ljudi koji su stekli pravo na mirovinu zahvaljujući svom dvostrukom stažu tijekom rata izostavljeno iz revizije i nitko neće revidirati jesu li to stvarni sudionici rata u BiH, a oni uživaju mirovinu po osnovI dvostrukog staža iz rata.

Govorili ste o tome kako se revizija ne prevodi pravedno, možete li navesti neke primjere?

- Imamo primjer gdje se revizija u Goraždu zastavila na reakciju udruga uz obrazloženje da je dovoljan proces revizije koji je napravljen tamo i da u drugim područjima nije u tom postotku provedena revizija. Imamo primjer Sanskog Mosta i Ključa gdje nisu provedeni obrasci FMB 2 više od dva mjeseca, a takva rješenja u Hercegovini se provode bez ikakvog odlaganja. Pojedinačnih primjera je veliki broj i ne želim ih ovdje navoditi, no svi znamo da je bilo i samoubojstava kao posljedica revizije. Nikakve floskule ne mogu opravdati takve postupke.

I Vi ste optuženi da ste potpisali nekoliko tisuća lažnih uvjerenja?

- Ministar Helez je izjavio kako sam ja potpisao nekoliko tisuća lažnih izjava. To nije istina i on će na sudu odgovarati za tu izjavu pa čak i otkriti izvor te nebuloze.

Hoćete li nakon svega ovoga možda tražiti Helezovu smjenu i možete li Vi to učiniti?

- Procedura imenovanja Vlade u Federaciji, a jednako tako i smjena nije jednostavna. Prijedlog za imenovanje Vlade Parlamentu Federacije BiH moraju supotpisati predsjednik Federacije i dva dopredsjednika i bez jednog od tih potpisa ne možete imenovati Vladu. Ista je procedura i po pitanju smjene. Da biste smijenili bilo kojeg ministra i imenovali novog na njegovu poziciju, prije svega, morate osigurati supotpis predsjednika i dopredsjednika Federacije i poslati prijedlog Parlamentu koji odlučuje o tome. Ovo neslaganje više nije samo na razini drukčijeg poimanja procesa, sada je postalo očito da tu ima i nečega osobnog. S moje strane, nema osobnih razloga da bih ja ovako postupao prema ministru za pitanja branitelja ili procesu revizije. Međutim, nakon ovoliko izgovorenih neistina ja počinjem sumnjati da sa strane ministra za pitanja branitelja postoje neki osobni razlozi zašto on na ovakav način diskreditira i mene kao čovjeka, kao časnika HVO-a i kao predsjednika Federacije.

Iza Vas je stao HSP, iza Heleza SDP. Može li ovo utjecati na odnose dviju stranaka i koalicije u Federaciji?

- Svakako da može i utjecat će ukoliko SDP podrži stav ministra Heleza u kojem on tvrdi, a o tome postoji dokument koji je potpisao, kako Armija BiH nije imala logore, nego legalne zatvore za prekršitelje zakona, a mi imamo sudske presude, konkretno za Bugojno, da su to bili logori i da je u tim logorima bilo zlostavljanja Hrvata. Onda to dovodi u pitanje kompletan stav i odnos SDP-a prema hrvatskom narodu u BiH. Po svemu ovome, stav ministra Heleza, a onda time i SDP-a je kako su HVO i Hrvati u BiH prekršitelji zakona ili nekakvi agresori u BiH.

Tvrdite kako je provođenje ovakve revizije na štetu hrvatskog interesa. Sve hrvatske stranke, izuzimajući Vašu, šute? Što je po srijedi?

- To što se druge hrvatske stranke izmiču pa su se čak u jednoj fazi i pojedini dužnosnici iz HSP-a izmakli od tog procesa neka ide njima na čast. Dva HDZ-a pokušavaju ovo stanje oko revizije iskoristiti vrlo sebično za svoj povratak na vlast kako bi mogli ponovno doći u poziciju koristiti javne institucije i poduzeća na način na koji su ih koristili.

Mogu  li možda neki profitirati iz ovoga Vašeg sukoba?

- Sada postaje očito da dva HDZ-a sukob mene i Heleza, iako to nije personalni sukob, već sukob dvije koncepcije kako treba provesti reviziju, žele iskoristiti da bi narušili odnose unutar sadašnje vlasti i time pokazali apsurdnost daljnjeg funkcioniranja ovakve vlasti. Podsjetit ću još jednom da je ovakav Zakon o reviziji donesen za vrijeme dok je HDZ bio u Vladi Federacije, ova revizija otpočela je u vrijeme HDZ-a. Ono što je nekorektno i pokazatelj jednog dugogodišnjeg političkog odnosa HDZ-a kad je u pitanju BiH jest – bitno je ostati na vlasti ili se vratiti na vlast bez obzira koliku će cijenu za to platiti moj narod, u ovom slučaju bivši pripadnici HVO-a.

U posljednje vrijeme se od HDZ-a ponovno potencira priča o rekonstrukciji federalne Vlade. Čak smo mogli čuti da će se to dogoditi do 7. svibnja. Kako to komentirate?

- Način na koji se već od same uspostave Vlade Federacije iz HDZ-a najavljuje njezina rekonstrukcija govori o tome da je to jedan od mehanizama kojim vrh HDZ-a zadržava mir unutar stranke. Do sada se pokazalo da je to bilo obmanjivanje svog vlastitog članstva i cjelokupne javnosti. Čović zna da nema rekonstrukcije Vlade dok to ne potpišu predsjednik i dopredsjednici Federacije. Da bi došlo do rekonstrukcije, ako se s tim ne slažu predsjednik i dopredsjednici, treba prvo promijeniti njih. Ustav kaže da je to teška misija - mora se dobiti dvotrećinska potpora u Parlamentu FBiH, onda to ide na Ustavni sud Federacije. Točno je propisano i koje su okolnosti pod kojima Ustavni sud donosi odluku o promjeni predsjednika ili dopredsjednika Federacije, a to su ako je svojim djelovanjem nanio štetu FBiH ili ako se dokaže da je narušenog zdravstvenog stanja.

Kakvi su inače koalicijski odnosi u platformi? Vidimo da ima problema i između SDP-a i SDA, pretpostavljam i na drugim relacijama? Sve to vjerojatno opterećuje i rad Vlade Federacije koja bi trebala raditi na reformskim procesima. Kako Vi ocjenjujete koalicijske odnose u platformi i rad federalne Vlade?

- Razvidno je to da više odnosi unutar koalicije nisu idealni, daleko su od toga, no pamtimo i lošije odnose koalicijskih partnera u prethodnim vladama. Suštinski problem u ovom trenutku jesu odnosi SDP-a i SDA. Silne najave i poruke iz SDA kako su oni za rekonstrukciju Vlade Federacije kako bi u nju ušli “legitimni” predstavnici hrvatskog naroda su samo lijep paravan za ono zašto SDA zaista želi, ulazak dvaju HDZ-ova u tu vladu. Brojčani odnos članova Vlade SDP-a i SDA je takav da SDA nema gotovo nikakav utjecaj na donošenje odluka. Ulaskom dvaju HDZ-ova zbog prethodnog partnerstva SDA s dva HDZ-a promijenio bi se taj odnos u korist SDA i to je stvarni razlog zašto SDA želi rekonstrukciju Vlade. Prisjetimo se kakvi su njihovi odnosi bili prije godinu dana. Međutim, vrh SDA je shvatio da im je veći rival SDP s kojim se bore za glasove istog biračkog tijela. Ulaskom HDZ-a SDA bi imao partnera s kojim bi mogao preglasati SDP. Ja osobno nisam zadovoljan radom nekoliko ministara u Vladi FBiH, kao i nekim postupcima i odlukama ministara iz HSP-a, dok sam njihovim radom uglavnom zadovoljan. Otvoren sam za razgovore o poboljšanju rada Vlade Federacije.

Pretpostavljamo da niste  zadovoljni s ministrom Helezom. Znamo i da su dva ministra iz HSP-a dala potporu Helezovom prijedlogu da se na Vladi izglasa preporuka Ustavnom sudu da se odbaci žalba na Zakon o braniteljskim pravima koju ste Vi uložili? Što je u pitanju, neinformiranost ili nešto drugo?

- Pazite apsurda, izvršna vlast daje preporuke sudbenoj vlasti. Kad je u pitanju potpora HSP-ovih ministara, mislim da je u pitanju dijelom neinformiranost, a potom nezainteresiranost za tu oblast i na koncu nekorektnost prema čovjeku iz vlastitih redova koji je pokrenuo određenu aktivnost.

Spomenuli ste nezadovoljstvo još nekim ministarstvima, koja su to?

- Nisam zadovoljan ni sa stanjem u Ministarstvu poljoprivrede, očekivao sam više od Ministarstva poduzetništva, ali ni s određenim prijedlozima koji dolaze iz Ministarstva unutarnjih poslova o promjenama zakonske regulative. Nisam zadovoljan ni s realizacijom stavova koje smo ugradili u platformu, a posebno kada je u pitanju borba s korupcijom i kriminalom. Osobno sam posjetio određene institucije koje se time trebaju baviti i zatražio njihov angažman u pojedinim javnim poduzećima, a u idućem razdoblju zatražit ću to i u određenim ministarstvima.

Sami ste kazali kako se stvari iz platforme ne realiziraju, jedna od tih stvari je i Zakon o Vladi koji bi otklonio mogućnost preglasavanja, a koji je sa sjednice Vlade umjesto u Parlament upućen u Ustavnu sud?

- To je moja najveća zamjerka koalicijskim partnerima. Neprihvatljivo je da se zakon upućuje na mišljenje Ustavnom sudu prije nego što se uputi u parlamentarnu proceduru i unatoč tome što je to dogovoreno u platformi. Zar može biti u suprotnosti s Ustavom FBiH da se stvore mehanizmi koji će onemogućiti preglasavanje jednog naroda. To je bio način za prolongiranje tog rješenja. To su zakulisne igre koje daju za pravo svima nama koji kažemo da nema dovoljno korektnosti u odnosima u Federaciji BiH i da još uvijek nije iskrena opredijeljenost za punu jednakopravnost u FBiH.

Je li onda platforma u krizi?

- Nije samo platforma u krizi. U krizi su sve razine vlasti u FBiH, cijela BiH. I u ekonomskoj smo krizi. Ako uskoro ne dođemo pameti, stanje u BiH bit će vrlo teško. Ne govorim o političkom stanju jer se ono nije popravilo svih dvadeset godina, već o ekonomskom jer mi tonemo iz godine u godinu. Međunarodna pomoć je stala i trebali smo se osposobiti da sami možemo proizvoditi nove vrijednosti i da od njih možemo živjeti, međutim, nismo. Ukoliko se uskoro ne okrenemo gospodarskim pitanjima i ne uložimo maksimum napora da promijenimo stanje, sva ova priča o političkim problemima bit će deplasirana.

I za kraj da Vas pitamo za stanje u HSP-u, jer je svojevremeno bilo turbulencija, pa ste Vi bili na jednoj, a predsjednik stranke Zvonko Jurišić na drugoj strani, kakva je sada situacija?

- Sve ovo što se događalo posljednjih godinu dana nema nikakve veze s unutarnjim odnosima u HSP-u, već odnosom prema pitanjima koje ja smatram izuzetno značajnima za realiziranje onih ciljeva koje smo mi sebi zacrtali kada smo ušli u platformu, a to je popravljanje položaja hrvatskog naroda i zaštita hrvatskog nacionalnog interesa u institucijama FBiH. Ja ostajem na tim stavovima i moje djelovanje neće se promijeniti bez obzira na cijenu koju ja za to moram platiti da bih došao do cilja. Uvažavam i drukčije mišljenje, ali svi koji imaju druge ciljeve normalno je da će sa mnom imati određenih neslaganja. Većina članstva u HSP-u podržava HSP u vlasti samo uz uvjet čvrstih stavova u zaštiti interesa hrvatskog naroda i djelovanja s ciljem poboljšanja pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nerealni odnosi

“Analiza koja je rađena prije nekoliko mjeseci je pokazala sljedeće: 350 milijuna maraka se na godišnjoj razini plasira preko Ministarstva za pitanja branitelja korisnicima braniteljskih prava. Od toga 47 milijuna ide bivšim pripadnicima HVO komponente, a 300 milijuna Armije BiH i to je odnos 6:1. Ovakvom revizijom nečija je namjera taj omjer još više promijeniti na štetu bivših pripadnika HVO-a, a već sadašnji omjer nije realan. Isto tako nije realno da među onima koji su ostvarili mirovinu zahvaljujući dvostrukom stražu za vrijeme rata od 89.000 imate 13.600 pripadnika HVO-a i 76.000 pripadnika Armije BiH”, ističe Budimir.

O legitimnosti

Ministar Helez u više navrata u vašem TV duelu dotakao se i Vaše legitimnosti. Kako to komentirate. Jedan dan ste legitimni, drugi niste?

- Hrvati su dobri samo ako se ne suprotstavljaju politici koja je dominantno politika bošnjačkih stranka. Da ja nisam čvrsto branio stavove HVO-a, a time i hrvatskog naroda u BiH Helez ne bi na mojoj poziciji radije vidio nekoga drugog, pa čak i iz HDZ-a. Na koncu način na koji je formirana vlast u FBiH nije suprotan zakonskim aktima o formiranju vlasti. Prema tome ne možemo govoriti o legitimnosti i nelegitimnosti. Legitiman je svaki predstavnik hrvatskog naroda u vlasti koji brani hrvatske nacionalne interese i na zajedničko dobro. Oni koji to ne rade, bez obzira na izborne rezultate i formalnu poziciju, što je bilo uobičajeno od rata na ovamo, predstavljaju sebe i rade za sebe, a ne za narod.

To nije moj vokabular

Ministar Helez iznio je niz teških optužbi na Vaš račun. Helez je u prošlom tjednu u emisiju na FACE TV-u u kojoj ste zajedno sudjelovali čak kazao –citiram: “Tražio si da paščad iz HDZ-a revidiram.” Što kažete na to?

- Ljudi koji sa mnom surađuju mogu potvrditi ili negirati jesam li ja ikada u bilo kakvoj komunikaciji upotrijebio taj izraz. To je izraz koji nije dio moga vokabulara. Ministar Helez je u toj emisiji izgovorio toliko neistina pa čak i do te mjere da je u studio donio zapovijed i tvrdio kako je potpisao Živko Budimir, a potpisnik je general Žarko Tole. Može li se vjerovati čovjeku koji je spreman izgovarati takvu neistinu i u ruci držati dokument kojim to ne može potkrijepiti. Žalosno je da pojedinci i hrvatske stranke pokazuju kako više vjeruju Helezu koji tvrdi da nije bilo logora u Bugojnu nego Živku Budimiru, pa se tako HDZ nadajući se ulasku u vlast ne smije zamjeriti SDP-u čak ni kada ih Zukan Helez naziva paščad.

Razgovarala: Sanja Bjelica Šagovnović/dnevni list