Žilić: Na čelnim pozicijama BHRT-a isključivo Bošnjaci, Hrvata ni za lijeka

Ahmed Žilić, predsjedavajući UO BHRT-a, ovaj je stav iznio i u priopćenju koje na BHT-u nisu objavili kao reagiranje na prilog objavljen u njihovom TV dnevniku 20. svibnja ove godine.

Posljednjih desetak dana razmijenjeno je nekoliko oštrih priopćenja rukovodstva i upravnih organa BHRT-a, a međusobni odnosi zaoštreni su povratkom smijenjenog Mehmeda Agovića na funkciju generalnog direktora ovog javnog emitera.

Piše: Nataša Krsman-Nezavisne novine

"Odsustvo nacionalnog balansa, u većem ili manjem obimu, postoji u BHRT-u već tri godine od kako obavljam funkciju člana UO. Kao država, BiH treba i može da opstane samo kao multietnička zajednica, čime poslovodstvo BHRT-a upućuje lošu poruku i daje loš primjer. Ni druga dva javna RTV servisa ne treba amnestirati od obaveze poštivanja ovih ustavnih i zakonskih standarda", naveo je Žilić u svom dopisu.

Navodi da se u Odboru javnog RTV sistema ne može efikasno zalagati za nacionalni balans na drugim javnim emiterima u BiH (RT RS, RTV FBiH) dok ovu obavezu ne ispune i u BHRT.

Poruka

Poslovodstvo BHRT-a upućuje lošu poruku i daje loš primjer, istakao Žilić


U poslovodstvu BHRT-a na najodgovornijim pozicijama su generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović, v.d. direktora BHT1 Belmin Karamehmedović i direktorica BH Radija 1 Senada Ćumurović, te Benjamin Butković, v.d. odgovornog urednika informativnog programa koji je zamijenio Damira Šimića.


Iz nekoliko priopćenja i medijskih izjava Mehmeda Agovića vidi se da je najveći problem za rukovodstvo bio novi Statut koji je usvojio UO što je okarakterisano kao pokušaj kontrole i miješanje u uređivačku politiku.


Prema tvrdnjama Žilića, Statut je isključiva nadležnost Uprave, a poslovodstvo treba da ga ispoštuje, pa i u dijelu koji se odnosi na nacionalnu zastupljenost.


"Izvršenim izmjenama UO BHRT-a u okviru svoje suverene zakonske i statuarne nadležnosti usvojio je statutarne procedure koje, za razliku od do sada, onemogućavaju generalnog direktora i poslovodstvo da opstruiraju proceduru predlaganja i izbora rukovodećih programskih ljudi na ključna mjesta u BHRT-u, a da pri tom bude poštovana ustavna pozicija konstitutivnih naroda i 'ostalih'", ocijenio je Žilić.


Agović je jučer, utorak, u kratkom telefonskom razgovoru kazao da će u vezi s ovim biti upućeno priopćenje za medije, te obećao dati odgovore na pisani upit, ali do zaključenja današenjg broja "Nezavisnih" oni nisu stigli.