Zenica: Premijer, ministar i pomoćnik prali novac

Pravosuđe
Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije zaprimilo je od Federalne uprave policije Informaciju s dokumentacijom kojom se ukazuje na postojanje osnova sumnje o izvršenju više kaznenih djela vezanih za dodjele koncesija na području općine Zavidovići.

U informaciji koju je Feni dao Sanjin Kulenović, stručni suradnik za informiranje u Odjelu za odnose s javnošću Tužiteljstva ZDŽ-a, navodi se da je riječ o zlouporabi službenog položaja ili ovlasti, protuzakonitom posredovanju i udruživanju radi činjenja kaznenih djela.

- Postupajući tužtelj izdao je nalog Federalnoj upravi policije za poduzimanje potrebnih istražnih radnji. Do danas, županijsko tužiteljstvo nije zaprimilo od Federalne uprave policije Izvještaj po nalogu, naveo je Kulenović iako je izvještaj poslan 16. ožujka ove godine.

Federalna uprava policije jutros je informirala da je Županijskom tužiteljstvu u Zenici podnesen izvještaj o počinjenim kaznenih djelima protiv M.H., M.Š., M.G. i A.A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela čime je prvoprijavljenom M.H., neposredno pribavljena protupravna imovinska korist od 1.598.600 KM.

Kako Fena saznaje, za prvoprijavljenog Mustafu Hajrića, vlasnika poduzeća EP d.o.o. Zavidovići, postoji osnova sumnje da je počinio kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s produženim kaznenim djelom pranje novca.

Drugoprijavljeni Mirsad Šaranović, bivši ministar gospodarstva ZDŽ-a, tereti se za kaznenim djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s produženim kaznenim djelom zlouporaba službenog položaja ili ovlasti, dok se za trećeprijavljenog Miralema Galijaševića, bivšeg premijera ZDŽ-a, navodi da je prijavljen zbog činjenja kaznenog djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s produženim kaznenim djelom zlouporaba službenog položaja ili ovlasti.

Četvrtoprijavljeni Tužiteljstvu je Amir Abazović, pomoćnik ministra gospodarstva u Vladi ZDŽ, za kojeg postoje osnove sumnje da je izvršio krivično djelo suučesnik, a u vezi s produženim kaznenim djelom zlouporaba službenog položaja ili ovlasti.

fena