Žene koje ruše predrasude: Mostarka Žana radi kao deminerka

deminarka , žena

U društvu punom predrasuda, tri žene, radeći rame uz rame sa kolegama, iz dana u dan dokazuju da tradicionalno muški poslovi u bh. društvu postaju rijetkost. Kako se snalaze u poslu koji obavljaju, kako na njih gleda okolina i koje su to situacije u kojima se često nađu, otkrivaju za N1.

Pripremila: Leila Lizde/N1

Mirsada, po struci učiteljica, ne radi ono za šta se školovala. Učionicu je zamjenila taksimetrom. Taksira već godinu dana, a posao je naslijedila od oca. Kaže da uživa u vožnji koja joj daje priliku da sreće mnogo ljudi,a u taksiju čuje i mnogo priča. Nije joj teško raditi i danju i noću, a na početku karijere mnogi su bili iznenađeni ženom taksistom.

"Ja kažem zašto, jel imaš brata, ja kažem a što brat, zar ne mogu ja kao žena raditi ovaj posao, šta mi fali. Znači sposobne smo kao i muškarci", kazala je Mirsada Hodžić, taksistica.

U vožnji je imala neugodnosti, ali znala je i pomoći ljudima, saslušati njihove životne priče i dati savjete, jer kako kaže, taksisti moraju biti i pedagozi i psiholozi u svom poslu. Njen angažman kao taksisticu, klijenti hvale.

"Mirsada najbolja djevojka, najbolji taksista", kazao je prolaznik kod Žute tabije.

Dok Mirsada svoj posao radi u centru grada, Žana i Belma svoj posao obavljaju po nepristupačnim terenima naše zemlje. Opasan posao, nekarakterističan za žensku osobu, Žana obavlja rame uz rame sa svojim muškim kolegama.

"Kad kažes minsko polje, zašto tamo, možeš se ne vratiti živ doma ili već nešto, ali kao gdje si sada, gdje je sve to minsko polje, nekako kažem da je sve to jednostavno, da nije tako kako ljudi razmišljaju", kazala je Žana Marjanović, deminerka.

Uz Žanu na terenu je i Belma, deminerka medicinarka. Voli posao kojim se bavi, jer spašava živote. Kaže, okolina je sa čuđenjem reagovala na ono čime se bavi.

"Jest malo čudno, ono zar ste vi sa njima, jeste vi tu kao volonter ili onako da ih gledate i ja kažem ne, ja radim sa njima. Da sam ja tu prvi čovjek odnosno da pružim prvu pomoć", kazala je Belma Mahmić, deminerka-medicinarka.

Obje ističu kako ovaj posao nije za nekoga tko voli ured, da zahtijeva dobru fizičku spremu, ljubav prema prirodi, spremnost na neočekivane situacije i poštivanje procedura. Žana ističe da je u njenom poslu bitan timski rad.

"Gdje se grupa kao grupa međusobno slaže, a onda se oblači oprema potrebna za rad da bi se sve bilo sigurno, po standardnoj operativnim procedurama. Dakle pancir je obavezan, šljem, pokrivalo, zaštita za glavu, vizir koji štiti lice od svih udara, detektor naravno s kojim detekritamo sva nepoznata tijela koja se nalaze u zemlji i na površini same zemlje", kazala je Žana.

Mirsada, Žana i Belma, ne planiraju odustati od onog čime se bave. Svojim poslovima ruše predrasude bh. društva i pokazuju da uvjetno rečeno, muške poslove, žene itekako mogu profesionalno obavljati.