Željko Asić: Krvi ćemo se napiti, svima koji nas nazivaju izdajnicima Hrvata!

Željko Asić, vlast, prijetnje, uhićenje, Željko Asić, Sarajevo, Sipa
Ti to meni, Asiću prijetiš?, upitah ne vjerujući svojim ušima. Ne samo tebi, već svima koji nas nazivaju izdajicama hrvatskog naroda, odgovori mi, iako izraz izdajnik nikad u svojim tekstovima nisam upotrijebio. Još od sinoć se dvoumim objaviti ono što sam sinoć čuo i vidio. Jedan od kelega reče mi kako sam ja tamo bio kao urednik Dnevnik.ba i kako ne smijem o tome šutiti. I ne smijem, rekoh sebi. -Odlučio sam iz kolegijalnih razloga odazvati se pozivu urednice tog lista Vere Soldo, očekujući tamo i kolege iz drugih redakcija, kako to obično biva kada neki medij slavi obljetnicu. Slavljenici, uvijek ljubaznoj i srdačnoj, bar prema meni, uputih čestitke za 50 broj lista. Kolega Ilko Brabarić, dopisnika HRT-a, pozva me da sjednem za stol preko puta njega. Ubrzo sam shvatio kako smo Ilko i ja, uz možda, još ponekog zapravo uljezi. Oni koji ne pripadaju društvu, koji se ubrzo počelo okupljati. Jedan za drugim u restoran su ulazili Željko Asić, Živko Budimir, Stjepan Krešić, Emil Karamatić, Ilija Šagolj,..,..

Premda smo se kolega Barabarić i ja trudili neprestanim dijalogom izolirati od ostatka društva, HSP-ov glavni tajnik Asić koji je sjedio do Barbarića nije odustajao upadati nam u razgovor i pokazivati "rahatluk" izazvan ulaskom u vlasti i "povaljivanjem" Čovića.

Veli Željko kako ti "Alah sve da osim jedne stvari, a to je rahatluk". A mi, veli, imamo rahatluka. Pita me kad ćemo sjesti na kavu; da mi raščalani neke stvari. Nema, velim potrebe, evo sad mi ih raščlanjuješ. Uvjerava me, kako je Čović četnik i kako radi za Beograd.

- Ako je i četnik, Hrvati su izabrali njegovu stranku da ih predstavlja u vlasti, a vas nisu, vas su odabrali Lagumdžija i Tihić, da budete multietnički ukras u bošnjačkoj vlasti i služite njima, odgovorih mu.

Vidiš, pokaza na Emila Karamatića, čovjek piše za nas i čeka ga mjesto veleposlanika u Crnoj Gori. Koga ne možemo potplatiti, mi kupimo taj medij, hvali se Asić.

U trenu se sjetih kave na koju me Asić zvao odmah nakon izbora i gdje mi je objašnjavao da su Željka Komšića izabrali Hrvati, da je veliki broj Hrvata glasao za SDP i za njih , a da je pobjeda HDZ BiH na izborima, Večernjakova propaganda. Uputio sam ga na web stranicu središnjeg izbornog povjerenstva (www.izbori.ba), nakon čega mi Asić prenio ponudu jednog navodnog splitskog poduzetnika da kupi Dnevnik.ba. Odgovorio sam mu kako sa mnom ne može razgovarati o kupovini portala jer ja nisam vlasnik portala. Kad me Asić nije uspio "potkupiti", ponudio je da kupi Dnevnik.ba.

To što posljednih 7 mjeseci ustrajno pišem kako ova zemlja može opstati samo ako se poštuje većinska izborna volja sve tri zajednice što branim pravo da Hrvati kao suveren narod suupravljaju Bosnom i Hercegovinom, što razobličujem manipulacije i obmane Platformaša, neki to krivo doživljavaju, iterpretiraju, nazivaju, obranom Čovića i Ljubića. Čovićeve i Ljubićeve postupke hvalim ili kritiziram uvijek s istih vrijednosnih pozicija, s pozicija jedino moguće BiH, kao države međusobnog poštovanja, a ne nametanja.

Prije otprilike 2 godine prijetio mi je jedan niži dužnosnik Čovićeve stranke, kojem se nije svidjela moja kritika nekog Čovićevog postupka, no nikad me nisu pokušali podmititi. Ni Ljubićevima nije drago kad ih kritiziram, no, nikada mi nisu ni prijetili, niti me pokušali podmititi. Njihova najčešća rekacija na moj komentar je: Dobro si nas opleo. za većinu toga si u pravu, ali nije baš sve tako. I na tome se završi.

Svoje komentare, uvijek sam nastojao temeljiti na činjenica i pisati po savjesti, koristeći argumente. Drugačije na znam niti mogu. Možda bi mojoj obitelji i meni život bio bolji ili lagodniji, kada bi me se moglo potkupiti. I, zato, kako bi rekli u Hercegovini, "nikad dvije jake za vratom". Ja ustvari ne bi mogao ni sam sebe podkupiti, jer se ne mogu natjerati napisati nešto što ne mislim. To znaju i oni koji me danas nastoje oblatiti i to dobro naplatiti.

Stanje na medijskoj sceni u BiH danas je nažalost takvo, da profitiraju mediji koji pristaju biti dio stranačke propagande, ili se baviti medijskim reketom. Profitiraju novinari koji su spremni biti ispljuvak nekog stranačkog činovnika. Sučeljavanje argumenata, argumentirana rasprava. Ma daj! Što imaš od toga? Oblati, izvrjeđaj, ponizi, onog koga ja zapikiram i za to dobiješ masan honorar, od onih koji su prisvojili gomile javnog novca, honorar kakav ti ne bi dao ni New York Times. Ili veleposlaničko mjesto, ako ti je draže.

Kaže Željko (Asić), kako će za četiri godine imati toliko para, da će na izborima oni dobiti 100.000 glasova. Nastavio je prijetiti. Veli kako će neke i na ražnju okretati.

Dodah: Možda će te i na kolac nabijati. Ustao sam se i s kolegom Barbarićem napustio društvo da uživaju u svom rahatluku, od kojeg mi se povraćalo.

Piše: Milan Šutalo | dnevnik.ba