Željana Zovko: Želim da Hrvati u BiH konačno dobiju rtv kanal na svom jeziku

željana zovko
željana zovko
... 2000. godine obilježava na današnji dan s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prema UNESCO-voj konvenciji zajamčeno je da sva djeca moraju imati obrazovanje na materinskom jeziku, poput svojih roditelja, što se nastavlja i u očuvanju tog istog jezika putem informiranja i izdavaštva.

Zastupnica Zovko je istaknula da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju ustavom zajamčeno to pravo.

„Želim da konačno, i pored dopisništva Hrvatske radio-televizije, na kojem iskreno čestitam, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju i svoj kanal na hrvatskom jeziku. Hrvati u Bosni i Hercegovini, ma gdje god oni bili, moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku. Isto to pravo potrebno je omogućiti Hrvatima u susjednim zemljama, koji se nalaze u poziciji manjine, kako bi dostojanstveno očuvali svoju kulturu i tradiciju. To im je zajamčeno svim UNESCO-vim konvencijama koje su države Zapadnog Balkana potpisale", izjavila je Zovko.

Zastupnica Zovko je, također, navela da je ovo važno naglasiti, osobito zbog činjenice da se nalazimo u godini kulturnog nasljeđa koju Europska unija obilježava.

„Kultura se valorizira putem jamstva obrazovanja, informiranja i valoriziranja kulture svih konstitutivnih naroda i manjina ma gdje oni bili", navela je Zovko i na kraju dodala da ne smijemo zaboraviti da je moto Europske unije „Ujedinjeni u različitosti"./HMS/