Zelenika protiv Heleza: Bili smo u logorima, ne u zatvorima

Zukan Helez
...iz oblasti vojne obaveze naloženo je da u svojim službenim evidencijama "usklade podatke upisane u vojnoevidencijska dokumenta o pripadnicima oružanih snaga koji su zarobljeni - zatočeni" s Uputstvom o vođenju vojne evidencije vojnih obveznika iz juna 1988.

Dakle, stoji u naredbi, ako grupa posjeduje dokumentaciju sa sadržajem o događajima u zarobljeništvu, ne može je unositi u vojnoevidencijske dokumente niti koristiti prilikom izdavanja novih uvjerenja.

Samo činjenice

Ako smo dobro razumjeli, spomenutom naredbom ministra Heleza na uvjerenjima o pripadnosti i okolnostima stradanja neće više pisati da je osoba u zarobljeništvu, kako je do sada bila praksa, bila psihofizički maltretirana, da je odvođena na kopanje rovova, da su joj slomljena dva rebra i izbijena četiri zuba... Slične natuknice, saznajemo od Murata Tahirovića, predsjednika Saveza logoraša BiH, nisu pisale u uvjerenjima o pripadnosti i načinu stradanja zarobljenih pripadnika Armije RBiH, ali jesu za zatočene bojovnike HVO-a.

No, u novoj su naredbi Hrvati, bivši bojovnici i zatočenici, vidjeli, blago rečeno, novi "nepoćudan" potez ministra Heleza. Štaviše, Mirko Zelenika, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata, naredbu je ocijenio - neofašističkom.

- Iz samog naziva uvjerenja o pripadnosti i okolnostima stradanja proističe što bi u njemu trebalo pisati. Ministar sada naredbom traži da se izbriše da sam, recimo ja, bio zlostavljan u logoru. A ako se ta činjenica izostavi, onda Ministarstvo izdaje uvjerenje koje nije u skladu sa Zakonom o pravima branitelja. Nadalje, pisat će u tom novom uvjerenju da sam bio u zatvoru, a ne u logoru. Niječe se, dakle, činjenica da su zarobljeni Hrvati bili u logorima. Ta nova uvjerenja se već koriste na sudovima na kojima hrvatski logoraši vode proces protiv FBiH. Naime, svih 85 Hrvata, bivših logoraša koji su dobili ta nova uvjerenja, vode na sudovima proces protiv FBiH, objašnjava Zelenika.

On misli da se naredba tiče samo Hrvata bivših logoraša i da se naredbom hoće spriječiti nove tužbe. Podsjeća Zelenika da ono što radi ministar Helez, pokušao je i bivši ministar Zahid Crnkić. No, logoraši HVO-a su skupili 14 000 KM i platili odvjetnika koji je na sudu osujetio namjeru bivšeg ministra.

(Oslobođenje.ba)