Zdravko Prka: Ništa od ravnopravnosti Hrvata, SDP nas je iznevjerio

... ništa nije urađeno, zbog čega se osjećamo iznevjerenim.Izjavio je to "Glasu Srpske" predsjednik Županijskog odbora HSP-a Hercegbosanske županije Zdravko Prka, ističući da su to bile jedine stvari koje su HSP približile SDP-u sa kojim nemaju drugih dodirnih tačaka.

- Dio SDP-a se nije oslobodio prošlog sustava, a drugi dio te partije pokušava stvoriti multikulturalnu stranku. Realnost u BiH je da postoje tri konstitutivna naroda i to se ne može negirati. Zato ne možemo podržavati SDP-ov građanski model BiH niti želimo biti graditelji države u kojoj će se nacionalno anulirati. SDP je sebi dala ekskluzivitet da predstavlja Hrvate i da s dijelom bošnjačkih i hrvatskih glasova bira hrvatske predstavnike - rekao je Prka.

Platformaška koalicija u FBiH poljuljana je nakon što je u vrhu HSP-a izbio sukob zbog nezadovoljstva načinom na koji tom strankom rukovode predsjednik Zvonko Jurišić i njegovi suradnici.

Prka kaže da je Predsjedništvo Županijskog odbora HBŽ donijelo zaključke kojim je ukazano na nezadovoljstvo radom vrha HSP-a i na mogućnost izlaska ove stranke iz vlasti u FBiH.

- Nakon više od pola godine učešća u vlasti na federalnoj razini cilj nam je bio da napravimo presjek i ukažemo na loše stvari koje su se dogodile, odnosno na stvari koje se ne događaju. Od političkog pravca stranaka, koji je dogovoren platformom, ništa nije bilo. Zato je neophodan zaokret u vođenju i stranke i federalne Vlade. Partnerima u vlasti poručujemo da nije smisao samo mijenjanje ljudi na pozicijama. Mi smo prije svega predstavnici hrvatskog naroda i tražimo da se pokrenu razgovori o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata na razini FBiH, ali i BiH - kaže Prka.

Govoreći o mogućem približavanju nezadovoljnog dijela HSP-a koaliciji dva HDZ-a, Prka kaže da je on osobno i Županijski odbor na čijem je čelu za suradnju hrvatskih političkih stranaka i suradnju s ostalim strankama.

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivo Miro Jović kaže da je razdor u HSP-u proizvod raznih personalnih želja i karijerističkih težnji rukovodstva te stranke.

- Ako bi raskol u HSP-u i mogući izlazak te stranke iz vlasti u FBiH bio plod želje da se FBiH vrati u okvire ustava i zakona, onda bi to bilo korektno. Ipak, vjerujem da su oni otišli predaleko u dekonstituiranju Hrvata i u povlašćivanju bošnjačkom vrhu na rušenju i ostatka hrvatskog političkog kredibiliteta u BiH - kaže Jović.


Potpredsjednik HSP-a Josip Perić rekao je "Glasu Srpske" da će tražiti smjenu predsjednika HSP-a Zvonka Jurišića zbog štete koju je nanio svojim djelovanjem.

On je kazao da je moguće cijepanje HSP-a i povlačenje iz koalicije na razini FBiH, a u tom slučaju ostavku bi podnio i federalni ministar financija iz HSP-a Ante Krajina.