Zbog ratnog zločina uhićen zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović

...pod sumnjom da je počinio ratni zločin, potvrđeno je iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Potankosti o okolnostima uhićenja i optužbama koje mu se stavljaju na teret, kako je najavljeno u prijepodnevnim satima, bit će objavljene kasnije tijekom dana.

Mehmedović (52) je tijekom rata i nakon njega bio na visokim policijskim dužnostima na području sadašnje Zeničko-dobojske županije gdje je obnašao i dužnost županijskog ministra unutarnjih poslova.

Mediji su iznosili tvrdnje kako je on tijekom rata bio neka vrsta pokrovitelja dragovoljcima iz islamskih zemalja koji su se borili u redovima Armije BiH.

Mehmedovića se dovodilo i u vezu sa skrivanjem velike količine oružja i streljiva koje su pripadnici SIPA-e ranije ovog mjeseca otkrili u okolici Tešnja u središnjoj Bosni.

U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje te oko 60 granata za bestrzajne topove.

Dio medija iz Republike Srpske odmah je optužio Mehmedovića da stoji iza skrivanja tog oružja.

Sam Mehmedović je u intervjuu koji je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" odlučno odbacio takve optužbe.

"Nemam ništa s tvz. aferom oružje. To je pokušaj podmetanja SIPA-e i lokalnih gospodarstvenika (u Tešnju) koji s nekim iz rukovodstva SDA žele moju političku eliminaciju", kazao je tada Mehmedović.

Neposredno nakon pronalaska oružja Mehmedović je ustvrdio kako ga se s tim dovodi u vezu jer mu ministar civilnih poslova Sredoje Nović i ravnatelj SIPA-e Goran Zubac pokušavaju "napakirati" cijeli slučaj i montirati optužnicu.