Zbog primanja zabranjenih priloga SIP-u prijavljeno 14 političkih stranaka

Zbog primanja zabranjenih priloga SIP-u prijavljeno 14 političkih stranaka
Prijavom su obuhvaćeni SBB, SDS, SDP, SDA, A-SDA, Stranka za BiH, DNS, DF, Nezavisni Blok, PDA, Socijalistička stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Savez za novu politiku i SRS dr Vojislav Šešelj. Navedene političke stranke primale su donacije od pravnih osoba koje su imale zaključene ugovore s organima izvršne vlasti i na taj način prekršile Zakon o financiranju političkih stranaka BiH - priopćeno je iz TI BiH.

U priopćenju se navodi da je TI BiH, uz prijavu, dostavio i spisak ugovora koje su zaključili donatori ovih stranaka s organima izvršne vlasti tijekom 2018. godine. Dodaje se kako je iz tih podataka vidljivo da su donatori stranaka dobivali brojne tendere u lokalnim zajednicama gdje upravo te stranke vrše vlast, "što izaziva dodatnu sumnju da je novac poreskih obveznika na ovaj način usmjeravan u financiranje izborne kampanje".

Monitoring financiranja političkih stranaka TIBiH pokazao je da iz godine u godinu politički subjekti prijavljuju sve manje donacija, iako ukupni proračuni stranaka ne trpe značajne izmjene, dok se troškovi izbornih kampanja povećavaju.

Brojne vladajuće političke stranke, poput SNSD-a i Ujedinjene srpske, u svojim izvještajima nisu prikazale ni jednu marku donacija pravnih osoba.

S druge strane, SNSD je prijavio više od pola miliona KM prihoda od članarina za 2018. godinu, ne navodeći čak niti broj članova, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je zbog nelegalnog financiranja stranaka TI BiH i ranije podnosio prijave CIK-u, a "Služba za reviziju SIP-a ustanovila je da su prijavljene stranke primile zabranjene priloge, nakon čega je dio njih vratio nedozvoljene donacije".

(Fena)