Zbog nemogućnosti prelaska u RH pojedini migranti iz BiH se vraćaju prema Grčkoj

Zbog nemogućnosti prelaska u RH pojedini migranti iz BiH se vraćaju prema Grčkoj
Načelnik Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač naveo je da BiH nama najbolje riješeno sprečavanje ulaska migranata u BiH zbog nedostatka ljudskih resursa, dok su zemlje u koje oni pokušavaju da uđu iz BiH efikasno zatvorile granicu.

- Ti migranti su bez identiteta i nemoguće ih je vratiti u zemlje porijekla jer njihove zemlje to opstruiraju, kao što i susjedne zemlje iz kojih su ušli u BiH opstruiraju provođenje readmisije - rekao je Kovač.

Direktor ljubljanskog ureda Međunarodne fondacije za upravljanje i reformu sigurnosnog sektora - DCAF Anton Travner naglasio je da su organizirane kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji BiH na prokrijumčarenih oko 5.000 migranata koliko ih trenutno ima zaradili između 7,5 i 10 milijuna eura.

- Krijumčarenje ljudi je najisplativiji i najmanje riskantan oblik kriminala, ali i najbrutalniji jer se ljudska bića tretiraju gore nego materijalne stvari - rekao je Travner.

U proteklih osam dana realizirana je operativna akcija "BiH 2019" koja je bila usmjerena na suzbijanje kaznenih djela u oblasti ilegalnih migracija, te su ostvareni značajni rezultati i prikupljen veći broj korisnih informacija u vezi ilegalnih migracija i osoba koja se bave tim kriminalom.

U akciji su sudjelovali policijski službenici Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije i Slovenije, a provedena je u suradnji s DCAF-om, EUROPOL-om i FRONTEX-om.

(fena)