Zbog kvara sustava u Banjoj Luci, građani ne 
mogu dobiti putovnice

Čekanje od mjesec i pol

Zbog odlaska na godišnji odmor u Hrvatsku, Damir je zahtjev za izdavanjem biometrijske bh. putovnice podnio točno 21. lipnja ove godine. Tada mu je na šalteru IDDEEA-e obećano da će dokument dobiti najdalje za četiri tjedna, piše Večernji list.

U međuvremenu je s obitelji isplanirao ljetovanje na Jadran, ali bez biometrijske putovnice hrvatska morska obala je daleko. "Prije nekoliko dana", priča Damir, "tražio sam objašnjenje zbog čega kasni moja putovnica. Dobio sam odgovor da još treba čekati nekoliko tjedana. To je apsurdno. Osim što mi je propao godišnji odmor, s obitelji tražim način kako da vratim novac i povučem zahtjev od IDDEEA-e", revoltiran je Damir ponašanjem mjerodavnih institucija.

Prozvane institucije razloge zbog kojih biometrijske putovnice kasne pravdaju velikim gužvama na šalterima, koje su uvjetovane ulaskom Hrvatske u članstvo Europske unije, a koja sa starim bh. putovnicama ne dopušta prijelaz međudržavne granice.

Tragom informacije o razlozima kašnjenja putovnica dobili smo neslužbeni podatak da se u središnjici IDDEEA-e pokvario stroj koji obrađuje biometrijske putovnice i podatke građana. Za ovu informaciju jučer smo tražili službenu potvrdu, ali zbog kolektivnih ljetnjih odmora i muslimanskog blagdana Bajrama nitko nam nije mogao dati neku službenu informaciju.

U uredu direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) samo smo dobili kratku informaciju da oko putovnica sve operativne mjere rade MUP-ovi entiteta i županija.

"Sada su godišnji odmori, ne znam tko bi vam u ovom trenutku tako brzo mogao odgovoriti zbog čega se eventualno kasni s izdavanjem biometerijskih putovnica", bio je kratak odgovor u spomenutoj agenciji.

Još su dodali da sve putne isprave izdaju mjerodavna ministarstva unutarnjih poslova, u FBiH županijska, u RS-u njihov MUP RS, a u Brčkom Javni registar Distrikta Brčko. Zahtjevi se podnose na lokacijama za izdavanje osobnih isprava u mjestu prebivališta.

Pogranične propusnice

Uz biometrijske putovnice BiH kasni i s izdavanjem pograničnih propusnica. VM BiH prije nekoliko dana je usvojilo odluku o zaduženju Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencija o pograničnim propusnicama.

U ovoj instituciji tvrde kako su aktivnosti nabave opreme za Graničnu policiju BiH zbog kasnog potpisivanja sporazuma trenutno u tijeku. Sporazumom je definirano da stanovnici pograničnog područja u BiH zahtjev za izdavanje pograničnih propusnica mogu podnijeti nadležnoj policijskoj upravi, policijskoj postaji u RH, diplomatsko-konzularnom uredu Hrvatske u BiH.