Zbog gužvi pogranični granični prijelazi postaju međunarodni

Prometna gužva
ponegdje i višesatna, što dodatno otežava građanima koji planiraju doći kući za Uskrs, ali i onima koji odlaze u inozemstvo za blagdane, piše Večernji list BiH.

Izgleda kako su kontrole prilično stroge, sudeći po tome da se za vikend na graničnim prijelazima duž granice s Hrvatskom na prelazak osobnim automobilom čekalo između jedan i pet sati.

A to još nije ništa! Naime, tek se očekuje prava gužva sljedećeg tjedna pred Uskrs, dok možemo samo zamišljati kampiranje turista na graničnim prijelazima usred ljetne sezone, piše Večernji list BiH.

Kolaps na granici

Nova uredba Europske unije koja podrazumijeva sustavne kontrole svih građana trećih zemalja, ali i Europske unije, prošli je tjedan izazvala kolaps na graničnim prijelazima RH i Slovenije, ali i na graničnim prijelazima s BiH. Kako navode iz Granične policije BiH, najveće gužve zabilježene su u subotu, kada se na određenim graničnim prijelazima čekalo od sat do sat i pol. Pedrag Radojičić, načelnik Uprave za operacije Granične policije BiH, ističe kako su najveće gužve zabilježene na graničnim prijelazima Brod, Doljani, Gradiška, Izačić... Budući da je spomenuta odluka u petak navečer privremeno stavljena izvan snage, pitali smo Radojičića što to znači za državljane Bosne i Hercegovine.

"Za državljane BiH sve ostaje isto kao što je i bilo jer smo mi i prije donošenja te odluke bili u sustavu sustavnih kontrola. Moram objasniti kako se spomenuta odluka odnosila na državljane EU te su zbog toga nastale gužve na graničnim prijelazima. Naime, kolege iz RH su stupanjem na snagu te odluke, uz stanovnika tzv. trećih zemalja, u koje spada i BiH, morali provjeravati i svakog stanovnika Europske unije", objasnio je Radojičić. Iako je odluka stavljena izvan snage, prave gužve na graničnim prijelazima tek se očekuju u ovom tjednu. "Ove godine pravoslavci i katolici slave Uskrs isti dan, tako da već od početka tjedna očekujemo veću frekvenciju vozila na našim graničnim prijelazima, a posebice na ulasku u BiH jer dosta naših državljana trenutačno živi i radi izvan BiH", naglasio je Radojičić te apelirao na sve da koriste alternativne granične prijelaze, provjere dokumente prije polaska na put kako bi se što više smanjila čekanja. Inače, ulaskom RH u EU na određenom broju graničnih prijelaza svakodnevno se stvaraju prometni čepovi, zbog čega je pokrenuta inicijativa za prekategorizaciju određenog broja pograničnih graničnih prijelaza u međunarodne granične prijelaze. Kako neslužbeno doznajemo, mješovito povjerenstvo bi trebalo uskoro zasjedati, a cilj je rasteretiti granične prijelaze u Doljanima, Neumu, Velikoj Kladuši..., tako da će najvjerojatnije granični prijelaz Gabela Polje, uz još neke pogranične prijelaze na jugu BiH, biti trajno prekategoriziran u međunarodni granični prijelaz. Prema informacijama Granične policije BiH, na izlazu iz ove države u Hrvatsku vozila se najdulje zadržavaju na prijelazima Doljani, Ivanica i Prisika.

Preko Save oko tri sata

Tijekom nekoliko dana primjene uredbe o strožoj kontroli na granicama Schengena, sjeveroistočna granica BiH s Hrvatskom, granični prijelaz Orašje - Županja, od petka je bio u znaku kilometarskih kolona koje su izazvale nervozu kod svih putnika koji su odabrali taj granični prijelaz. Gužve su smanjene u uobičajeni ritam prelaska vikendom tek u nedjelju oko podneva.

Čekanje od 2 do 3 sata počelo je s petkom, i to iz smjera RH od Županje prema Orašju. Mnogi građani iz pograničnog posavskog pojasa s lijeve i desne obale rijeke Save ipak su svoje odlaske u vrijeme vikenda odgodili ili pak preusmjerili na susjedne granične prijelaze. Kako su još uvijek u tijeku i radovi na graničnom prijelazu Orašje - Županja (na području Hrvatske), vozila prometuju ionako usporeno u oba smjera, a pojačane kontrole sve su još više pretvorile u iscrpljujuća čekanja. Inače, prometuje se u četiri kolnička traka, po dva za ulaz i izlaz iz RH.

Hrvati koji su za vikend pristigli u Posavinu iz zemalja zapadne Europe govore o nevjerojatnim gužvama na ulasku u RH iz smjera Slovenije. U autobusu su proveli u koloni od 9 do 10 sati. Vozači putničkih automobila, kažu nam, nervozu su iskazivali sirenama. Putnici ističu kako su kontrole prtljage rijetke i zanemarive, ali dokumenti se detaljno pregledaju, što u velikoj mjeri usporava protok ljudi. Tim povodom iz BiHAMK-a vozače mole za strpljenje i razumijevanje te da se "naoružaju" strpljenjem.