Zbog duga za poreze na prodaji od zgrada, obuće pa do rublja

Zbog duga za poreze na prodaji od zgrada, obuće pa do rublja

Ovo je posljednja u nizu javnih i izravnih prodaja koju po nekoliko puta mjesečno organizira Porezna uprava FBiH kako bi prodajom zaplijenjene imovine namirila bar dio dugovanja dužnika. Financijska sredstva koja se ostvare od javne prodaje zaplijenjene imovine uplaćuju se za izmirenje dužnih obveza poreznog obveznika. Porezna uprava Federacije BiH poduzima sve mjere i radnje da se naplate dužne obveze po osnovi javnih prihoda.

Zapljena imovine i prodaja zaplijenjene imovine krajnja je mjera koja se poduzima u postupku naplate dužnih javnih prihoda. Međutim, zaplijenjena imovina veoma se teško prodaje jer za kupnju iste uglavnom nema zainteresiranih kupaca. Ako se i pojave, zainteresirani kupci nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih osoba, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele kupiti zaplijenjenu imovinu.

Kako bi naplatila dugovanja nastala zbog višegodišnjeg neizmirenja poreznih prihoda, Porezna uprava Federacije BiH na javnu prodaju sve više stavlja pokretnu imovinu svojih dužnika. A među zaplijenjenom imovinom na prodaji se pronađe doslovno svega, od nekretnina i automobila, do raznih strojeva, ugostiteljskog inventara pa čak do donjeg rublja, tajica, pidžama, hlača, džempera, kratkih hlača, obuće... što je bio slučaj kod nedavne izravne prodaje imovine u Županijskom poreznom uredu Zenica. Na prodaji se nađe i uredskog namještaja, opreme za različite radnje poput pekarnice, krojačke, automehaničarske ili stolarske. Na prodaji se nađe i pašnjaka i voćnjaka, ali i poslovnih prostora.

Na popisu poreznih obveznika koji su na dan 31. ožujka 2019. imali dug po osnovi poreza, doprinosa, pristojbi i drugih naknada većih od 50.000 maraka nalazile su se 3394 tvrtke, čiji ukupni dug iznosi vrtoglavih 2.523,478.657,68 konvertibilnih maraka. Prvi na listi dužnika je JP Željeznice FBiH s dugom od 199,937.112,64 marke, potom KJKP Gras d.o.o, čiji je dug 138.018.975,62 marke. Treći na popisu dužnika je EP BiH JP - ZD Rudnici Kreka d.o.o s dugom od 133,499.155,97 maraka, potom RMU Zenica d.o.o, čiji dug iznosi 117,764.476,94 marke, dok je peti najveći dužnik RMU Breza d.o.o s iznosom od 76,374.615,21 marku.