FOTO  Završenja španjolska misija u BiH

Svečanosti je nazočila u ime BiH veleposlanica Željana Zovko koja je još jednom zahvalila kralju Juanu Carlosu i ministrici Chacon za svu pomoć koju su španjolske trupe u proteklih 18 godine dali našoj zemlji te za mir i stabilnost kojoj je i njihova nazočnost pridonijela. Još jednom je zamolila ministricu Chacon da nakon završetka obnove Španjolskog trga u Mostaru omogući da kralj Juan Carlos I svojom službenom posjetom BIH u idućoj godini na nadamo se do tada obnovljenom Španjolskom trgu u Mostaru još jednom oda počast vojnicima koji su dolje ostavili život, Ministrica Chacon je odgovorila da ce učiniti sve sto je u njenoj moći da se ova posjeta realizira jednom kad trg bude završen te je rekla kako je to obećala i gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću.

Tijekom svečanosti koja se odigravala na Torrejonu i koju je izravno  prenosila

državna  televizija TVEI napravljen je defile svih zastava pod kojim su služile

španjolske trupe u ovoj najdužoj misiji u svojoj povijesti kao i mimohod 29 grupacija koje su se izmijenjale u ovih 18 godina.

Ministrica Chacon u som govoru je spomenula neke epizode iz povijesti ove misije i navela kao primjer obnove mira i pomirenja Calle Lagasca Stari most u Mostaru te mir koje se može postići ukoliko ima nade, volje i kompromisa.

Šef posljednjeg kontingenta pukovnik Angel Herrezuelo je predao kralju Juanu Carlosu posljednju španjolsku zastavu iz ove misije i koja ce sada stajati u muzeju vojnih snaga u Toledu. Počast poginulim 22 vojnika i 1 prevoditelju čija su imena čitana tijekom ceremonije i čiji se spomenik nalazi na Španjolskom trgu u Mostaru odali su polaganjem vijenca na general Francisco Javier Zorzo, sef kontingenta koji je inaugurirao španjolsku misiju 1992 i general Ignacio Martin Villalain jedini Španjolac koji je bio na čelu međunarodnih snaga EUFOR-a.

Nekoliko dana pred samit NATO-a u Lisabonu gdje ce se odlučivati o kalendaru povlačenja iz Avganistana, ministrica Chacon je definirala BiH kao svijetli primjer koji treba slijediti u drugim scenarijima u kojima sudjeluje Španjolska sa svojim misijama izvan zemlje. Inače španjolska misija u Bosni i Hercegovini je bila prva misija u kojima su vojne snage ove zemlje značajnije vani sudjelovale i povijesni je primjer za njihove trupe u njihovoj modernizaciji. U svom govoru ministrica je navela kako je polovica trupa španjolskih koje su bile vani svoj mandat odradile u Bosni i Hercegovini. Na ovoj svečanosti pored ministrice i kralja bili su i bivši ministri obrane Julian Garcia Vargas, Gustavo Suarez Pertierra i Eduardo Serra koji su obnašali ove funkcije od 1991 do 2000. Također na svečanosti je nazočio i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carlos Westendorp.