Završena Skupština HKD Napredak, dr. sc. Nikola Čiča novi predsjednik

HKD Napredak
Prof. dr. Franjo Topić, čovjek koji je prije skoro trideset godina doprinio obnovi HKD Napredak, oprostio se od funkcije predsjednika. Profesor Franjo Topić imenovan je počasnim predsjednikom, a novi predsjednik ovog veoma utjecajnog kulturnog i nacionalnog društva u Bosni i Hercegovini je dr. sc. Nikola Čiča, dosadašnji dopredsjednik HKD Napredak i bivši predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.
Uz nazočnost oko 200 Napretkovaca i gostiju između ostalih u svečanom dijelu Skupštine nazočili su: umirovljeni patrijarh Jeruzalema mons. Fouad Twal, predsjednik MCL-a Carlo Costalli, kopredsjednik EZA-e Piergorgio Sciaqua te brojni predstavnici kulturnog, javnog, političkog i vjerskog života BiH, Hrvatske i svijeta.
U uvodnom dijelu Skupštine nazočne je pozdravio predsjednik mons. prof. dr. Franjo Topić. U prigodnome govoru profesor Topić je sublimirao rad HKD Napredak, utemeljenog davne 1902. godine, kroz proteklih 29 godina od obnove rada Napretka.
Profesor Topić podsjetio je da je Napredak do ukidanja stipendijama pomogao više od 16.000 đaka, zanatlija i studenata među kojima i dvojicu nobelovca Ivu Andrića i Vladimira Preloga.
U kronološkom nizu, govorio je o važnoj humanitarnoj i općedruštvenoj ulozi Napretka tijekom posljednjega rata kada je Napredak djelovao u prostorijama Bogoslovije te i na kulturnom planu radio „kao da rata nije bilo".
„Koliko god izgledalo paradoksalno, Napredak je u ratu stasao u ozbiljnu kulturnu i društveno važnu udrugu. Dok su mnogi bili zbunjeni, skamenjeni i kukali, što je i sasvim razumljivo, dok su institucije zastale počevši od škola, muzeja, kazališta do sustava i tvornica, Napredak je radio. Neki su govorili da je radio kao da rata nema", istaknuo je profesor Topić.
Prisjetio se profesor Topić i vremena nakon posljednjeg rata i organiziranja brojnih sportskih i kulturnih manifestacija koje su nerijetko imale ujedinjujuću snagu na ovim prostorima: Božićni koncert, malonogometni turniri, šahovski turniri.
Potom je profesor Topić govorio o Napretku danas istaknuvši da je Napredak „postao veliko društvo" sa 63 podružnice koje djeluju u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u, 13 folklornih grupa, 7 tamburaških orkestara, 14 zborova i 29 drugih skupina te izdaje tri lista, i ima knjižnicu s oko 35.000 knjiga.
„U 2018. godini priređeno je 547 manifestacija a u ovih 28 godina 9.993 manifestacije. U nekim mjestima većinu kulturnog rada obavlja Napredak. To su vrijedni i značajni rezultati i za jednu veliku zemlju kao i za neku državnu organizaciju", istaknuo je profesor Topić.
Od obnove rada Napredak je podijelio više od 2.922 stipendija koje uglavnom dijeli središnji Fond za stipendiranje, naglasio je profesor Topić.
Govorio je profesor Topić i o međunarodnim aktivnostima Napretka te rekao kako je Napredak prešao granice BiH i Hrvatske te je član nevladinog odjela Ujedinjenih naroda, i ima intenzivnu suradnju s Kršćanskim radničkim pokretom (Movimento Cristiano Lavoratori - MCL) i Europskim centrom za radnička pitanja (EZA).
Napredak je "sav hrvatski, sav bosanski, sav hercegovački i sav naprosto ljudski", naglasio je profesor Topić i iznio razloge svog povlačenja.
Na kraju je zahvalio na suradnji svim članovima Središnje uprave, stručne službe i podružnicama te novom predsjedniku zaželio Božji blagoslov i uspjeh u radu.
Nazočne je zatim pozdravio i mons. Fouad Twal, patrijarh jeruzalemski u mirovini koji je zahvalio na pozivu te izrazio zadovoljstvo svime što Napredak čini za sve ljude. Istaknuvši da Napredak ne radi samo na kulturnom nego i na općeljudskom planu, rekao je da je humanitarni rad najbolji način dijaloga.
Predsjednik Kršćanskog radničkog poketa gospodin Carlo Costalli također je pozdravio nazočne i izrazio radost zbog sudjelovanja na Skupštini, te podsjetio na institucionalnu i prijateljsku povezanost Napretka i MCL-a koja traje već više od 20 godina.
Također, nazočnima se obratio i kopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA) gospodin Piergiorgio Sciacqua te podsjetio da je Napredak već nekoliko godina član EZA-e koja istinski podržava uključenje BiH u EU.
Nazočne su također pozdravili i zamjenik ministra sigurnosti BiH gospodin Mijo Krešić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, gradonačelnik Tuzle gospodin Jasmin Imamović, predsjednik BZK Preporod gospodin Sanjin Kodrić, predsjednik Paneuropske unije BiH gospodin Osman Topčagić te predsjednik La Benevolencije gospodin Jakob Finci i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika gospodin Vjekoslav Jeleč. U ime Napretkovih stipendista i mladih HKD Napredak riječi pozdrava i zahvale uputili su Anamarija Nosić i Anto Pranjkić.
Uslijedila je zatim dodjela priznanja i zahvala koje su uručene: načelniku Općine Centar gospodinu Nedžadu Ajnadžiću, predsjedavajućoj OV Općine Centar gospođi Karolini Karačić, EZA-i, konzulu RH u Livnu gospodinu Tomislavu Vrdoljaku te mons. Fouadu Twalu.
Na kraju svečanoga dijela Skupštine dugogodišnji prvi čovjek Napretka prof. dr. Franjo Topić proglašen je počasnim predsjednikom Društva.
Nakon pauze Skupština je nastavila s radom uz izvješća o radu i financijska izvješća Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga.
Između ostaloga u radnom dijelu usvojeni su prijedlozi izmjene Statuta HKD Napredak te je izabrano novo vodstvo.
Nakon 29 godina na mjesto predsjednika nije se kandidirao prof. Topić te ga je jednoglasnom voljom nazočnih zastupnika, naslijedio dr. sc. Nikola Čiča
Dr. sc. Nikola Čiča je direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanske županije, do sada je obnašao dužnost dopredsjednika Napretka te je bio predsjednika tuzlanske podružnice Napretka.
Osim predsjednika, zastupnici su na Skupštini birali i dopredsjednike, Središnju upravu, Nadzorni odbor te Stegovni sud
Za dopredsjednike su izabrani Miroslav Landeka, koji je zadužen za podružnice u HN županiji, južnu RH, Crnu Goru te medijska slika Društva; Dražen Vikić-Topić, za podružnice u kontinentalnoj RH; Mario Nenadić, za gospodarska pitanja; Josip Križanović, za podružnice u SB županiji i folklor u cijelom Društvu.
Članovi Središnje uprave u novom sazivu su prof. dr. Franjo Topić, Fond, MCL i EZA; Venka Zorić, pravna pitanja; Sretko Tomić, sport; Franjo Bratić, izdavaštvo; fra Mirko Filipović, podružnice u RS; Ivana Barišić, podružnice u ŽZH i HBŽ; Josip Nikolić, ZD kanton, pravna pitanja; Robert Petrović, mladi, Tuzlanska županija i kao predsjednik Udruge mladih Napretka; Ivica Kovačević, izdavaštvo; Danijel Stanić, mediji.
Novi Nadzorni odbor čine Zoran Kupreškić, Dragan Glavaš i Jakov Gavran.
Stegovni sud čine don Luka Brković, Vedrana Šimić i Željko Galić.
Nazočnima se zatim obratio i novoizabrani predsjednik dr.sc. Nikola Čiča te rekao da će nastaviti ostvarivati vizije profesora Topića te da će ovo Društvo i dalje pomagati najboljima.
- Misija Napretka će ostati uvijek humana, jer sve što činimo kroz Hrvatsko kulturno društvo Napredak je na dobrobit ljudi bilo kroz kulturu ili konkretne društvene aktivnosti. Počašćen sam time što sam dobio priliku voditi Hrvatsko kulturno društvo Napredak. To je zaista velik izazov, ali vjerujte i velika čast - rekao je Nikola Čiča, novoizabrani predsjednik HKD Napredak.
Zatim je uslijedilo i obraćanje profesora Franje Topića počasnog predsjednika HKD Napredak koji je rekao da će zauvijek ostati uz Napredak.
- Fenomen je vrijedan pažnje da u 29 godina nismo imali svađu i nikada je nećemo imati. Napredak treba nastaviti kao i dosada širiti pozitivno ozračje u ovoj zemlji i na taj način slati pozitivnu poruku da je ovdje moguće solidno živjeti - poručio je istaknutio profesor i svećenik Franjo Topić koji je itekako doprinio razvoju mira i suživota u Bosni i Hercegovini.
Profesor Franjo Topić ostat će zapamćen kao čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos širenju mira u Bosni i Hercegovini, ali i koji je posljednjih godina pozivao ljude da ostanu u ovoj zemlji. Profesor Franjo Topić dobitnik je brojnih međunarodnih i državnih nagrada i priznanja, a posljednja koju je primio u travnju u Sarajevu je najvažnija u BiH - Šestoaprilska nagrada Grada Sarajevo.
Nakon održane Skupštine slavljena je u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda sveta misa koju je predvodio mons. Fuad Twal, patrijarh jeruzalemski u mirovini. Uz patrijarha suslavili su: apostoski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić te još osam svećenika.
Nakon misnoga slavlja druženje Napretkovaca i uvaženih gostiju nastavljeno je u Napretkovom domu na Trebeviću.