Zavod za transfuziju FBiH pred kolapsom

Zavod za transfuziju FBiH pred kolapsom

Zbog ovog problema federalna zastupnica Faika Mujanović-Glamočanin još u petak poslala je urgenciju federalnoj Vladi i Ministarstvu zdravstva FBiH. Ona je istaknula da su joj se iz Zavoda obratili kao kolegici, liječnici te je nadležnima poslala zahtjev da budu osigurana sredstva za repromaterijal, materijalne troškove i plaće zaposlenicima. "Za nekoliko mjeseci doći će u pitanje funkcioniranje Zavoda, koje je bitno, prije svega, za funkcioniranje Kliničkog centra Sarajevo pa svega ostalog. KCUS nijedan dan ne bi mogao raditi bez Zavoda, koji, zamislite apsurda, od federalne Vlade ove godine nije dobio nijednu uplatu. Zato očekujem da će Vlada poduzeti korake na rješavanju problema. Ovo je jedini zavod ovog tipa na razini Federacije", kazala je Mujanović-Glamočanin. Dodaje da je Zavod do 2013. godine imao godišnju tranšu od 1,5 milijuna KM, ali već je iduća smanjena na 1,125.000 maraka. "Zavod je lani gubitak ‘pokrio' iz akumuliranih sredstava, ali tog novca više nema. Parlament je usvojio proračun Federacije za ovu godinu, ali Zavoda nema u planovima", ističe Mujanović-Glamočanin. S druge strane, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ističe da nema takve informacije. "Mi redovito radimo transfere. Ministarstvo financija u roku od deset dana potpisat će ugovor i transferi će normalno ići kao što su i išli. Takva odluka donesena je na posljednjoj sjednici Vlade. Netko se žuri osigurati za svaki slučaj prije nego što se to dogodi. Sve je u nekoj redovitoj proceduri", kazao je Mandić.

Ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić kazala je za Dnevni avaz da je od 2014. do 2018. godine Zavod dobivao doniranu opremu.

"U tom razdoblju Vlada FBiH nije nam dostavila nijednu marku. Opremu smo obnavljali iz akumuliranih sredstava iz ranijih godina.Zavod je prošlu godinu završio s minusom od 1,2 milijuna KM, ali je unatoč tome razvijao djelatnost, unaprjeđivao kvalitetu usluga i proizvoda te poštivao sva prava zaposlenika", kazala je Kurilić.