Zatvorena istraga o Praljkovoj smrti - evo što je tužiteljstvo utvrdilo

Zatvorena istraga o Praljkovoj smrti - evo što je tužiteljstvo utvrdilo
Istraga nije pokazala na koji način i u kom trenutku je Praljak dobio kalij-cijanid koji je popio i nije utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo, prenosi N1.

Nakon Praljkove smrti nastala je sumnja da po nizozemskom zakonu postoji mogućnost da su izvršena dva kaznena djela. Prvo kazneno djelo odnosi se na to da je supstanca koju je Praljak popio zabranjena temeljem Zakona o lijekovima. Istraga je pokazala da se radilo o ubojitoj dozi kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se doduše ne može tek tako nabaviti, no po Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije kazneno djelo.

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubojstva. Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova. Tužiteljstvo također navodi kako ništa nije primijećeno na snimkama nadzorne kamere - ne vidi se da ima kod sebe neku bočicu ili sličan predmet ili da mu je netko uručuje, niti je tijekom pretresa primijećeno nešto osobito.

Navodi se i da se na temelju izjava svjedoka može zaključiti da je Praljak već duže vrijeme razmišljao o samoubojstvu - dao je da se njegove osobne stvari upakiraju kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba, a pronađeno je i oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj obitelji da je još davno donio odluku da okonča svoj život u slučaju da bude proglašen krivim.