Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude Marini Pendeš

marina pendeš
Pendeševa je krajem veljače oslobođena optužbi da je od ljeta 2013. do veljače 2015. godine izdavala uputstva da se njenom savjetniku Ivi Miri Joviću, bez provjera da li je prisutan na radnom mjestu, isplaćuju plaće i druge naknade.

Sud BiH je oslobodio Pendeševu krivice da je Joviću ovjeravala evidencije prisustva znajući da su neistinite, na osnovu kojih mu je isplaćeno oko 13.000 maraka.

Tužitelj Mirza Hukeljić rekao je da je prvostupanjskom presudom Marini Pendeš došlo do povreda zakona, te da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, zbog čega je zatražio da se postupak obnovi pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

"Prvostupanjski sud je zaključio da je nepreciznost u vođenju lista evidencije bila odgovornost optužene, te da se može govoriti o njenom propustu, ali da je s obzirom na kompleksnost njenih obveza to razumljiv propust, što je, prema mišljenju Tužiteljstva, nerazumljivo", naveo je Hukeljić.

Hukeljić je rekao i da su za Tužiteljstvo BiH sporni navodi suci iz prvostupanjskog postupka Branka Perića pri izricanju presude da je "nesavjestan rad u službi prevaziđeno djelo".

Prema riječima tužitelja, prvostupanjski sudac nije kritički cijenio iskaz Ive Mire Jovića, prihvativši sve njegove navode, prenosi Birn.

"Sud je odbio da sasluša šefa ureda optužene, koji je mogao da precizno kaže da li je znao kada je Jović prisutan na poslu. Sud je prihvatio i dokaze obrane o tome da je Jović bio opravdano odsutan iako ti dokazi nisu bili pravilno protokolisani u Ministarstvu obrane", rekao je Hukeljić.

U odgovoru na žalbu, branitelj Josip Muselimović naveo je da oslobađajuća presuda treba da bude potvrđena. "Prvostupanjski sud nije načinio nijednu grešku, nijednu povredu i činjenično stanje je potpuno pravilno utvrđeno. U djelima moje braniteljice nema obilježja nijednog kaznenog djela", rekao je Muselimović.

On je dodao i da je stav Tužiteljstvo BiH da savjetnik nije na poslu u danima kada ne dolazi u ured "potpuno pogrešan".

Optužena Marina Pendeš kratko se obratila sudu rekavši da "nikada nije krivotvorila bilo kakve isprave".

Apelaciono vijeće odluku će donijeti naknadno.

SRNA