Zatraženo da se Tihomiru Purdi produlji pritvor do šest mjeseci

Glasnogovornica Suda Selma Hadžić pojasnila je kako je zahtjev za produljenje pritvora obrazložen procjenom da će postupak odlučivanja o zahtjevu Srbije za Purdinim izručenjem potrajati te da ga neće biti moguće dovršiti do 14. veljače, kada istječe privremeni 40-dnevni ekstradicijski pritvor koji je Purdi određen ranije.

Sud će vjerojatno do kraja ovog tjedna donijeti odluku o zahtjevu državnog odvjetništva.

Pred sudom BiH 1. veljače održana je rasprava na kojoj su državno odvjetništvo i obrana Tihomira Purde iznijeli stajališta o srpskom zahtjevu za njegovo izručenje. Državno je odvjetništvo zaključilo kako su ispunjeni formalno-pravni uvjeti za Purdino izručenje Srbiji, dok je Purdin odvjetnik Josip Muselimović ocijenio kako je srbijansko pravosuđe zahtjev za izručenje utemeljilo na protuzakonito pribavljenim dokazima. Purdin je branitelj stoga zatražio od suda da Purdu pusti na slobodu, a srbijanski zahtjev za izručenje odbaci.

Kazneno vijeće Suda BiH odlučivat će o mogućem izručenju Tihomira Purde nakon što se o tome očituje sudac pred kojim je u utorak i obavljeno saslušanje strana u postupku.

Zakonima BiH nije predviđen nikakav rok u kojemu je potrebno donijeti takvu odluku, osim što je definirano kako se osoba čije se izručenje traži može držati u ekstradicijskom pritvoru do isteka roka od šest mjeseci.

Na odluku kaznenog vijeća suda BiH moći će se žaliti i obrana i tužiteljstvo, o čemu će onda odlučivati Prizivno vijeće Suda BiH.

Bez obzira na sudsku odluku, konačnu riječ o tome hoće li Purda biti izručen Srbiji imat će ministar pravosuđa BiH, koji odluku suda može prihvatiti ali i preinačiti.

fena