Zastupnici Kluba HDZ-HNS napustili sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

HDZ BiH, HNS BiH, HDZ BiH, dogoditi , dogovor, zastupnički dom
To se desilo nakon što su druge stranke podržale većinom glasova da u dnevni red uđe inicijativa Socijaldemokratske stranke BiH o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća s većinskom državnim kapitalom odnosno upravljačkim pravima Vlade FBiH.

SDP-e je kao primjer naziva koje treba brisati naveo 'Hrvatske telekomunikacije Mostar' te naglasio da iz naziva svih javnih preduzeća u nadležnosti Vlade treba maći imena "Herceg-Bosna' budući da je to nepostojeća tvorevina.

Klub HDZ-HNS smatra, međutim, da inicijativa SDP-a ima za cilj nastavak "dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH".

Taj klub neće sudjelovati u raspravi o ovoj inicijativi "imajući u vidu slovo i duh Washingtonski i Daytonskog sporazuma, sadržaj i doseg presude Ustavnog suda BiH te jasne odredbe Zastupničkog doma koje definiraju odnos navedenog Doma i Ustavnog suda BiH", kako je rekao predjedatelj Kluba Jozo Bagarić.

Nakon što su on i klupske kolege napustili sjednicu, predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić proglasio je petonminutnu pauzu koja je u tijeku.

Za uvrštavanje SDP-ove inicijative u dnevni red između ostalih su glasali Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost BiH.

fena