Zašto propadaju državne tvrtke u Hercegovini dok iste takve u Bosni ostvaruju dobre rezultate?

... Hercegovine dok se danas za njih može reći da na žalost posluju većinom s gubitcima.   Ovih dana u medijima smo mogli čitati o problemima u JP EP HZHB koja je prošlu godinu prema saznanjima Večernjeg lista završila u minusu od 44 milijuna KM. Ukupni dug ovog poduzeća je 67 milijuna KM. Evidentno je da sadašnja Uprava lošije rukovodi tvrtkom a u javnosti je nagativno odjeknuo i nedavni fizički obračun HSP-ovih kadrova u Elektroprivredi što također potvrđuje o problemima upravljačkih struktura ove nekad vrlo uspješne tvrtke. Naime, kako ABCportal saznaje trojka HSP-ovaca se sukobila oko glasovanja o jednoj odluci a radi se o zapošljavanju 120 osoba kroz Elektroprivredu kao Javno poduzeće što jedan član NO nije htio podržati (Mario Bencun, također član HSP BiH). No, dok se u ovoj tvrtki stvari rješavaju na neprimjeren način ista takva tvrtka sa sjedištem u Sarajevu godinu je završila sa neto dobiti od 7,1 milijun KM.

Hrvatska pošta Mostar je također gubitaš kojem su na čelu 'platformaški' kadrovi. Godinu su završili sa 1,8 milijuna gubitka. Aluminij je zahvaljujući 'skupoj' struji u gubitcima od 65 milijuna KM.

Jedina svjetla točka u ovom nizu državnih tvrtki kojima upravljaju 'hrvatski' kadrovi je HT Mostar koji je prošlu godinu uspio prihodovati 261 milijun KM i ostvario dobit od 17,951 milijun KM što je 17 posto više u odnosu na godinu prije.

Ostaje nada da će, s obzirom na pretpostavke da ove tvrtke mogu poslovati sa pozitivnim skorom, ipak doći do boljih poslovnih poteza čelnih ljudi i rukovoditelja ovih kompanija, kao naprimjer treba li EP HZHB zaposliti 120 novih zaposlenika, ako za to stvarno ima potrebe onda svakako da ali ako je to uhljebljenje svojih kadrova tomu svakako treba stati na kraj.

ABCportal