Zašto je Pelješki most bošnjačkim političarima u BiH crvena krpa

most pelješac
bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i pisma koje su zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili na adrese visokih dužnosnika Europske unije

U četvrtak je održana i sjednica parlamenta na kojoj se raspravljalo o Pelješkom mostu. Saborski zastupnik HDZ-a Božo Ljubić, koji je izabran na listi za dijasporu, a također je i nekadašnji ministar komunikacija i prometa BiH, kazao je za tportal da dio bošnjačko-muslimanskih predstavnika u Vijeću ministara i parlamentu BiH pokušava prema Hrvatskoj i prema Europskoj uniji komunicirati u ime Bosne i Hercegovine.

'Njihovi potezi govore o kontinuiranom nastojanju uzurpacije državnih ovlasti od jedne političke stranke Bošnjaka, a to je Stranka demokratske akcije (SDA). Kažu da su pismo europskim institucijama poslali zamjenici predsjedatelja oba doma parlamenta, Bošnjaci, jer su slučajno na čelu oba doma trenutno Hrvati, jednog Bariša Čolak, a drugog Borjana Krišto.'

To je jedna dimenzija problema koji je zapravo refleksija suštinskog ustavno-pravnog pitanja Bosne i Hercegovine', kaže Ljubić.

Problem je, nadovezuje se, osporavanje gradnje samog Pelješkog mosta opet od dijela bošnjačkih stranaka.

Prema Ljubićevim riječima, takvi potezi su odraz mitomanije koja ide za tim da se u neumskom akvatoriju izgradi teretna luka u koju bi, kako je kazao jedan od zagovornika te ideje, uplovljavali nosači aviona i supertankeri, što je praktički nemoguće na prostoru malostonskog zaljeva.

Drugi motiv za opstrukciju Pelješkog mosta može biti želja da se kreira instrument ucjene Hrvatske preko koje bi se rješavali neki drugi problemi BiH s Hrvatskom, pa čak i neki unutarnji problemi s obzirom na činjenicu da su Hrvati u BiH konstitutivan narod, a ta konstitutivnost im je narušena nametnutim izmjenama Daytonskog i Washingtonskog sporazuma i time da je Hrvatska potpisnica tih sporazuma. Ljubić je mišljenja da je na djelu vrsta histerije koja se stvorila na strani političkog Sarajeva koja šteti i BiH i odnosima s Hrvatskom.

Prisjetio se kako je kao ministar komunikacija i prometa imao kaznenu prijavu jednog bošnjačkog udruženja, Pomorskog udruženja sa sjedištem u Ostrošcu, malog mjesta na Jablaničkom jezeru, zato što je navodno neovlašteno potpisao s tadašnjim hrvatskim ministrom prometa i pomorstva Božidarom Kalmetom memorandum o razumijevanju da kontaktne točke na koridoru autoceste VC idu prema Pločama, a ne prema Neumu, iako je pravac prema Pločama dio europskog koridora.

Apsurd BiH se ogleda i u tome, kaže, da dio bošnjačke politike pokušava osporiti Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji povezivanje svog teritorija preko Pelješkog mosta, a s druge strane ta ista politika opstruira gradnju cestovnog pravca od Stolca prema Neumu koji bi povezao teritorij Bosne i Hercegovine s Neumom, jer sada građani BiH idu preko Hrvatske kada putuju između ta dva grada.

'Ista ta politika koja Hrvatskoj opstruira povezivanje svog teritorija opstruira i povezivanje vlastitog teritorija', naglašava Ljubić. Činjenica je da je, bez obzira na raspravu, samo odluka Parlamentarne skupštine BiH koja uključuje Dom naroda na bilo koji način valjana u ime parlamenta.

Međutim Ljubić smatra da pitanje nije relevantno za parlamentarne klupe jer su već ranije Hrvatska i BiH postigle sporazum o gabaritima Pelješkog mosta koji osiguravaju neškodljiv prolaz plovila iz neumskog akvatorija prema otvorenom moru.

U BiH se u određenim krugovima brkaju dvije stvari, napominje, a to je pitanje granice i prava mora te neškodljivog prolaza.

'Činjenica je da je u sporazumu koji je potpisan između Tuđmana i Izetbegovića projicirano mjesto Pelješkog mosta, koji je značajno u hrvatskom teritoriju. Prema tome, ne vidim tu nikakvih suštinskih problema', smatra HDZ-ov zastupnik. Mišljenja je da je sve ovo što se događa u BiH više refleksija nemogućnosti funkcioniranja zemlje na način na koji je strukturirana.

t-portal.hr