Zašto BiH nema nijednog kanadera?

kanader
kanader

... za gašenje požara iz zraka. Cijena ove letjelice, koju uglavnom posjeduju velike pomorske zemlje u kojima su tijekom godine veoma česti požari, kreće se oko 30 milijuna eura.

Totalni promašaj

- Mi nemamo dovoljno novca za tu letjelicu i nijednom je do sada nismo angažirali iz neke od susjednih zemalja. Međutim, i da imamo, kupovina kanadera bila bi totalni promašaj, kao što smo, recimo, imali slučaj sa talgo vlakovima, koji su predviđeni za prometovanje modernim prugama, a kojima BiH ne raspolaže - kazao je u razgovoru za Dnevni avaz direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Navodi kako nijedna vodena površina u BiH nije dovoljno velika gdje kanader može da sleti, napuni svoj rezervoar i podigne se u zrak. Brojne su prepreke za to - od mostova, brana, niskog vodostaja... S druge strane, Oružane snage (OS) BiH raspolažu sa sedam helikoptera Mi-8, specijaliziranih za gašenje požara. Od njih sedam, dva su ispravna, dok je pet u fazi remonta, koji bi trebao biti završen do početka 2018. godine.

Za upravljanje ovim helikopterima, koji mogu nositi od 2,5 do tri tone vode, osposobljeno je desetak posada, dok su za vožnju kanadera potrebne posebne obuke i licence.

Minska polja

- Požar ne može gasiti početnik, već iskusan pilot koji iza sebe ima sate i sate leta. To vam je isto kao da vozite bicikl pa pređete za volan najvećeg tegljača - slikovito dočarava Solak.

S obzirom na to da velika površina naše zemlje još uvijek, 22 godine nakon okončanja rata, leži na minama, gašenje požara značajno otežavaju brojna minska polja. Tada se, ističe Solak, mora sačekati da vatra izađe iz minskih polja kako bi se nastavilo s njenim gašenjem.

Osim spomenutih helikoptera Mi-8, OSBiH posjeduju i nekoliko letjelica tipa UH1H, koje mogu poslužiti za prijevoz ljudstva, tehnike, naprtnjača...

- Mi zaista imamo odličnu suradnju sa OSBiH. Moram reći da se odlično borimo sa svim nedaćama i nadam se da ćemo sve probleme uspješno riješiti - dodao je Solak.

Sat leta kanadera košta 7.000 eura Inače, kanader je hidroavion specijaliziran za gašenje požara u šumama i na nepristupačnom terenu. Građen je tako da u niskom letu, nad vodenom površinom, može zahvatiti gotovo 5,5 tona vode i zatim je odjednom izliti na požar tzv. vodenom bombom. Ovi žuti avioni poznati su po tome što ih proizvodi kanadska firma "Canadair", odakle su i dobili ime ("Canada" - Kanada i "air" - zrak).